Actualitzat 30/03/2017 06:50

Les universitats catalanes reclamen al Govern 100 milions més en els Pressupostos del 2017

Exigeixen reduir els preus de matrícula

BARCELONA, 27 oct. (EUROPA PRESS) -

L'Associació Catalana d'Universitats Públiques (Acup) ha reclamat aquest dijous un model de finançament estable per a les universitats públiques, i ha demanat un increment de 100 milions de la partida de la Generalitat en els Pressupostos del 2017, per reduir el preu de màster fins a igualar-lo amb el de grau i millorar formació, investigació i transferència de coneixement.

En una declaració subscrita per tots els rectors de les universitats públiques catalanes i presidents dels consells socials presentada a Barcelona, el president de l'Acup, el rector de la Universitat de Girona (UdG), Sergi Bonet, ha assegurat que amb aquest increment no s'acostaria a l'1,22% del PIB que tenen de finançament de mig els països de l'OCDE --a Catalunya és un 0,8%--, però que són "conscients" de la situació pressupostària de la Generalitat.

Els rectors i els consells socials han reclamat en la declaració que el model de finançament asseguri la suficiència econòmica de les universitats amb l'horitzons d'arribar a a mitjà termini el finançament mitjana dels països de l'OCDE, així com han demanat a l'Estat una llei de mecenatge ambiciosa.

Bonet ha subratllat que les universitats han volgut aprofitar "l'oportunitat" que brinda la negociació dels Pressupostos per fer pública aquesta declaració, que és producte d'un debat intent i profund entre els rectors.

Ha considerat que aquest increment de 100 milions d'euros en la partida per a les universitats permetria reduir un 10% les taxes i reduir el preu dels màsters fins a igualar-los amb els graus, i incrementar un 10% de la subvenció per millorar la formació, la investigació i la transferència de coneixement.

La declaració exigeix una reducció dels preus de matrícula que botiga a igualar-se amb la mitjana de l'OCDE, en què és d'un 14% l'aportació de l'estudiant --actualment a Catalunya és un 26%--, el mateix preu per als graus i màster i un sistema integral de beques, que veuen "molt millorable", tot això sense perjudicar el finançament de les universitats públiques.

També han reclamat una major autonomia organitzativa, financera, de gestió de personal i acadèmica, que comporti donar comptes al Parlament: "Tenim la sensació que perdem autonomia, ja sigui per intervencions de la Generalitat o el Govern espanyol", ha assenyalat Bonet.

PLA DE XOC LABORAL

A més, les universitats han requerit un pla de xoc "ambiciós" a deu anys entre Generalitat i universitats per incrementar el Personal Docent i Investigador (PDI) i estabilitzar el personal interí.

Sobre la implantació de les titulacions de 180 graus, les universitats catalanes han demanat un compromís a respectar els acords del Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC) que només les titulacions noves de grau --no impartides en cap universitat catalana-- podran dissenyar-se amb una estructura de tres anys

Alhora, qualsevol eventual transformació de l'estructura dels estudis haurà de ser per raons acadèmiques i no comportar una disminució de la subvenció pública ni increment en la matrícula.

Els rectors i consells socials han reclamat unes polítiques públiques integrades en investigació, transferència i innovació, i la necessitat d'un finançament basal específica per a la investigació universitària.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés