Publicat 21/04/2016 18:14

Les seqüències vocals dels micos i els humans segueixen un patró comú

Un gelada
UPC/NOAH SYNDER

BARCELONA, 21 abr. (EUROPA PRESS) -

Un nou estudi dels gelades --una espècie de micos que viu a les regions muntanyoses d'Etiòpia-- ha revelat que les seves llargues i complexes seqüències vocals segueixen un patró que s'observa a moltes llengües, que com més llarga és la seqüència del conjunt, més curts són els sons que la formen.

Aquest treball, publicat a la revista 'Proceedings of the National Academy of Sciences' i fet per l'investigador Ramon Ferrer de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i altres experts de la Universitat de Michigan i de Roehampton, sosté similituds entre el sistema de comunicació humà i el dels primats.

Els gelades són una espècie en què els mascles produeixen seqüències llargues de diversos crits --fins a 25 en total-- formades per sis tipus, i els investigadors van analitzar 1.065 de les esmentades seqüències gravades en 57 anys.

D'acord amb la llei de Menzerath, que assenyala que les paraules més llargues tendeixen a estar formades per síl·labes més curtes i els sintagmes més llargs per les paraules més curtes, els investigadors van trobar una relació negativa entre la longitud de la seqüència en nombre de crits i la durada mitjana dels crits que la constitueixen.

La longitud dels primers crits de la seqüència estava estretament lligada a com de llarga era: les seqüències curtes van començar amb crits llargs i les seqüències llargues van començar amb crits curts.

Els investigadors sostenen que les troballes revelen un patró bàsic de l'estructura seqüencial compartida per la comunicació humana i no humana, sinó que també podria tenir implicacions profundes sobre la comprensió dels sistemes biològics en un sentit més ampli.

Els autors de l'estudi també donen suport matemàticament a la idea que la llei de Menzerath reflecteix "comprensió", un principi del camp de la teoria de la informació relacionat amb la minimització de la longitud esperada d'un codi.

La comprensió proporciona una manera de millorar l'eficiència d'un sistema de codificació i s'aplica a molts sistemes creats per l'ésser humà com ara imatges o vídeos digitals i a l'emmagatzematge de dades en general.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés