Actualitzat 28/11/2016 13:45

Les institucions catalanes s'uneixen per atendre el "drama humanitari" del Líban

Firma del acuerdo marco de instituciones catalanas de cooperación por el Líbano
EUROPA PRESS

La cooperació catalana es coordina per guanyar eficàcia i potència

BARCELONA, 28 nov. (EUROPA PRESS) -

Generalitat, Ajuntament de Barcelona, Diputació de Barcelona, Àrea Metropolitana de Barcelona i Fons Català de Cooperació al Desenvolupament s'han aliat per coordinar polítiques conjuntes i atendre el "gran drama humanitari" del Líban.

Ho ha explicat aquest dilluns el conseller d'Afers Estrangers, Relacions Institucionals i Transparència, Raül Romeva, en la firma de l'acord marc que uneix tots els agents que porten a terme polítiques de cooperació al país veí de Síria, després de rebre una gran quantitat de refugiats.

Es tracta d'un "acte sense precedents" que pretén agrupar els diferents actors que treballen en l'àmbit de cooperació a Catalunya per garantir que la resposta sigui més eficaç i potent, ha dit la presidenta del Fons Català, Meritxell Budó.

Ho ha dit en representació dels 300 municipis catalans --que agrupen al 86% de la població catalana-- que cooperen amb el Fons Català a través de l'enviament de recursos.

El tinent d'alcalde de l'Ajuntament, Gerardo Pisarello, ha subratllat el sentiment de "vergonya i indignació" amb què parlen les institucions a l'hora de referir-se a aquest drama humanitari.

HUMANITAT QUE MOR

Per a Pisarello, a les fronteres està morint la humanitat, el somni europeu que molts creuen i la idea del mar com un lloc d'intercanvi: "Podríem fer molt més del que fem".

Ha remarcat que el Líban acull una quantitat de refugiats que representa el 25% de la població libanesa, però amb menys recursos que societats com la catalana, i ha vist l'acord com un "petit pas: El mínim per coordinar-se".

Per a Romeva, es tracta d'un "pas endavant de manera col·lectiva i col·legiada per posar les bases per una política de cooperació més enllà de les institucions i l'arrel de les coses".

REFUGIATS, PROTAGONISTES

Des de l'AMB, Alfred Bosch (ERC) ha destacat: "Avui els protagonistes no som nosaltres ni les institucions que estem aquí, són els refugiats".

"Europa no som el melic del món, i aquest és un exercici de dignitat que ens dignifica", ha subratllat.

Bosch ha explicat la història d'un jove sirià de 18 anys refugiat a Síria després de quedar-se paralític per un tret rebut mentre ajudava a retirar uns cadàvers.

El representant del Programa de les Nacions Unides per al Desenvolupament (PNUD), Giovanni Camilleri, ha celebrat l'esforç que suposa que cinc institucions es coordinin i vegin la complexitat de la situació i ha celebrat que això suposarà una continuïtat de l'acció.

MÓN "CEC, SORD I MUT"

L'acte ha començat amb un vídeo sobre el drama dels refugiats, que un dels testimonis deia: "Si una bomba cau a sobre de tu mors a l'acte, però aquí morim cada dia diverses vegades".

I també lamentava que "el món sencer s'ha tornat cec, sord i mut", i afegia que no hi ha una solució humanitària a una qüestió política.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés