Publicat 11/04/2016 15:24

Leopoldo Pomés renova 'Teoría y práctica del pan con tomate' 30 anys després

Leopoldo Pomés, fotógrafo
EUROPA PRESS

"L'hedonisme cal treballar-lo: després el plaer és triple"

BARCELONA, 11 abr. (EUROPA PRESS) -

El fotògraf Leopoldo Pomés i la seva filla, la dibuixant Juliet Pomés, han creat una nova versió del llibre de fa 30 anys 'Teoría y práctica del pan con tomate' (Tusquets), un manual per preparar i degustar aquesta especialitat de la cuina catalana, de "cerimònia complicada".

En roda de premsa aquest dilluns, Pomés ha explicat que la millor manera de preparar-lo és untar per les dues cares una llesca de pa de motllo --deixat assecar uns dos dies fora de la borsa i prèviament torrat-- amb tomàquet de penjar, madur però dur, deixant fora les llavors, i afegir un generós raig d 'oli verge.

Veu necessari menjar-lo amb ganivet i forquilla, i aconsella en quines situacions ha de degustar-se i quan no; per exemple, "no cal fer-ho davant de la núvia", perquè un es taca, i sí és bona idea com a esmorzar a l'estiu.

Per a ell, cal prestar atenció a tot com a base del plaer: "L'hedonisme cal treballar-lo, perquè després el plaer és triple", amb detalls com una copa fina d'aigua fresca --no gelada-- i tovallons sense fibres; i, si són de paper, com a mínim han de tenir tres capes de cel·lulosa, ha fet broma.

Abans de menjar-lo, Pomés disposa tot el que necessitarà: tovallons, encenedor, tabac, cendrer i una taula --de la qual va comprar set exemplars--: "Sempre penso el mateix: estic segur que en 50 quilòmetres a la rodona no hi ha ningú que s'ho passi tan bé com jo".

NO RATLLAR EL TOMÀQUET

A més, ha censurat els qui ratllen el tomàquet i ho posen sobre el pa, com diu haver vist tant a Madrid com a Barcelona, i també ha criticat el 'pa de gasolinera': "Allà només cal comprar el gel del gintònic".

"Sóc hedonisme des de la punta dels peus", ha dit, i ha afegit que els catalans són massa seriosos i no tenen sentit de l'humor; a més, assegura que, si la pizza fora catalana, no seria famosa perquè Catalunya se sap vendre.

"NO SABEM VENDRE"

"El pa amb tomàquet no triomfa perquè no sabem vendre", segons ell, que diu haver venut Barcelona en el món, i que ara li agradaria vendre el pa amb tomàquet internacionalment.

Juliet Pomés ha explicat que els esmorzars familiars d'estiu són bastant imponents, ja que poden durar unes dues hores: "Amb la torradora al seu costat, ell s'aixeca el primer i acaba d'esmorzar, i, conforme van baixant, comença un altre cop i va fent pa per a tots".

LA REEDICIÓ

La nova edició del llibre incorpora noves receptes, com el pa de coca, "una aportació personal", que és fàcil de preparar però és important fer-ho bé, de manera que tot el tomàquet quedi com una confitura i amb la base cruixent.

L'editor Juan Cerezo ha destacat la reedició d'un llibre mític del catàleg 30 anys després de la seva publicació i després de quatre edicions: "És l'edició que es mereixia. Leopoldo ha avançat moltíssim en la visió de la gastronomia com a font de plaer i hedonisme".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés