Actualitzat 08/10/2015 14:52

L'AVE ha patit dos talls de fibra òptica en cada sentit de la via

MADRID, 8 oct. (EUROPA PRESS) -

La paralització de l'AVE el matí d'aquest dijous a Catalunya ha estat conseqüència de quatre talls realitzats en la fibra òptica de la línia ferroviària, dos en cada sentit de la via, en el tram comprès entre Gelida i Vilafranca del Penedès (Barcelona).

En declaracions a Europa Press, el president d'Adif, Gonzalo Ferre, ha explicat que la fibra òptica és la "columna vertebral" de l'AVE, tenint en compte que canalitza les comunicacions del tren amb la resta dels sistemes i el centre de control.

Ferre ha assegurat desconèixer si la causa dels talls correspon a un intent de robatori o a un acte vandàlic, tot i que ha apuntat que la fibra òptica no té cap valor per ser revenuda.

El president d'Adif ha explicat que la xarxa ferroviària té sistemes redundants perquè el de reserva s'activi en el cas que el principal quedés inactiu per una avaria o un incident.

Aquest és el cas de la fibra òptica, que està instal·lada en una les dues vies que compten les línies d'AVE, i també en l'altra, de manera redundant, per si falla la primera.

Tot i això, a l'incident d'aquest matí, la fibra òptica ha deixat de funcionar tenint en compte que ha estat seccionada en les dues vies i, en els dos casos, per dos punts diferents.

INVERSIÓ I EQUIPS DE VIGILÀNCIA

Ha detallat que Adif té un important sistema de manteniment i control dels 15.000 quilòmetres de xarxa ferroviària que gestiona, a la qual destina una inversió de 45 milions d'euros anuals que "financen tots els contribuents".

En concret, ha afirmat que Adif disposa d'un equip de 1.200 treballadors destinats a la inspecció i vigilància de la xarxa, que es complementa amb un sistema de 8.000 càmeres de vigilància, 800 pantalles de control i 6.000 quilòmetres de tancat, a més del personal dels equips de manteniment d'infraestructures.

Tot i això, Ferre ha reclamat la col·laboració de les forces i cossos de seguretat de l'Estat per contribuir a tallar la possibilitat de robatoris, actes vandàlics i invasions en les infraestructures.

"Es tracta d'un problema d'ordre públic molt sensible, que ha de constituir una prioritat, tenint en compte que afecta la seguretat", ha subratllat .

Segons Ferre, aquesta col·laboració es requereix de manera especial a Catalunya, tenint en compte que, segons les seves dades, en el cas dels robatoris de cable, les línies ferroviàries d'aquesta comunitat registren el 40% del total de sostraccions de tot el país.

"El robatori de cable és un problema molt important a Catalunya", ha asseverat el president d'Adif, qui assegura que així ho ha advertit per carta en diferents ocasions a la Generalitat.

"Es tracta d'un tema molt important que requereix intel·ligència policial, i necessitem el suport de les forces i cossos de seguretat de l'Estat", ha afegit.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés