Actualitzat 14/09/2016 18:06

L'Arxiu Nacional de Catalunya incorpora el fons fotogràfic Boix amb 1.369 negatius

L'hora del ranxo (Francesc Boix)
FRANCESC BOIX/GOVERN

BARCELONA, 14 set. (EUROPA PRESS) -

L'Arxiu Nacional de Catalunya ha incorporat el fons fotogràfic Boix, que compte 1.369 negatius en blanc i negre en diferents formats sobre la Guerra Civil: 706 són de Francesc Boix, conegut com el fotògraf de Mauthausen, i 663 del seu pare, Bartomeu Boix, ha informat la Conselleria de Cultura en un comunicat.

El conseller de Cultura, Santi Vila, ha presidit aquest dimecres la firma del contracte de donació del fons a l'Arxiu Nacional de Catalunya, en un acte que ha comptat amb el portaveu de la Comissió per la Dignitat, Josep Cruanyes, i el director de l'arxiu, Francesc Balada.

Vila ha destacat que el fons és un "testimoni magnífic de l'experiència de la guerra en el front", i ha remarcat la importància de la figura de Francesc Boix, de qui ha destacat el seu compromís social i intensa vida.

El fons té "un gran valor documental" perquè reuneix una col·lecció d'imatges sobre la vida diària en el front de l'Ebre, vista a través dels ulls d'un membre de la columna Macià-Companys, el soldat-fotògraf Francesc Boix, que mostra detalls de la vida en les trinxeres durant la Guerra Civil.

Aquests negatius han estat adquirits mitjançant una aportació de mecenatge desinteressat i anònim de 47 persones, així com de l'editorial Ara Llibres i la revista Sàpiens, i la Comissió de la Dignitat va conèixer de la seva existència gràcies a l'Associació Fotoconnexió, que va ordenar, va organitzar i va descriure el fons, a més de treballar per identificar la seva autoria.

Francesc Boix (Barcelona, 1920 - París, 1951), que va aconseguir sostreure 20.000 fotografies del camp d'extermini que han estat clau en els judicis de Nuremberg i Dachau, era fill de Bartomeu Boix, un sastre del barri barceloní de Poble-Sec que tenia un estudi fotogràfic que va despertar l'afició del seu fill.

FOTOGRAFIES SOBRE LA GUERRA CIVIL

Les seves fotografies corresponen al període de la Guerra Civil --tot i que també hi ha alguna instantània sobre altres temàtiques-- i poden datar entre juny de 1937 i finals de 1938 en el front d'Aragó, amb escenes de Terol, Saragossa i Osca, i del front del Segre, a la zona de Vilanova de Meià, Badaüll, Vilanova de la Barca i altres pobles on van estar destinades les unitats de la 30 Divisió de l'exèrcit republicà.

El material de Bartomeu Boix conté vistes de la ciutat de Barcelona i de pobles d'al voltant; platges de Badalona, el Garraf, Castelldefels i Sitges, i d'alguns fets històrics, com les eleccions de 1931 i la visita de Macià a Valldoreix, i de propaganda electoral de comicis entre 1930 i 1936.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés