Actualitzat 30/03/2017 16:15

L'Arquebisbat de Barcelona tanca l'exercici 2015 amb un excedent de 6.000 euros

Crearà una Oficina de Transparència que assessorarà fundacions i institucions

BARCELONA, 8 nov. (EUROPA PRESS) -

L'Arquebisbat de Barcelona va comptar el 2015 amb 16,4 milions d'ingressos i va tancar l'exercici amb un excedent de 6.006 euros, en un període que l'acció social dels centres parroquials va atendre 234.547 persones amb necessitats, ha explicat aquest dimarts en roda de premsa l'arquebisbe Joan Josep Omella.

Els ingressos van ser de 16.437.984 euros i les despeses de 16.431.978, segons el delegat diocesà d'Economia, Antoni Matabosch, que ha observat que els comptes són semblants a l'any passat i que el 39,99% de les despeses es van dedicar a retribucions de personal --preveres i laics--.

El 28,46% del pressupost es va dedicar a serveis exteriors, tributs, amortitzacions, provisions i al full dominical, mentre que el 19,04% va servir per a les ajudes a les parròquies, el 8% per a ajudes a delegacions i el 4,5% a despeses financeres i altres.

El 31,88% dels ingressos provenen de la declaració de la renda, mentre que els donatius de particulars suposen el 26,77%, davant del que Omella ha destacat que Barcelona és molt solidària.

Les parròquies --que fan una aportació proporcional als seus ingressos-- van aportar el 15,09% del pressupost, mentre que els arrendaments van ingressar el 13,78%, i la resta --12,48%-- prové de publicacions, subvencions, ingressos financers --que han baixat-- i altres.

COMPARATIVA AMB EL 2014

En comparació amb el 2014, van augmentar les subvencions, que van finançar una part de les despeses de les obres de la Capella dels Dolors de Santa Maria de Mataró (Barcelona) i una part de les de Sant Martí de Provençals de Barcelona, un creixement "puntual" --amb de 546.630 euros, respecte dels 90.772 del 2014-- que no preveuen que es repeteixi el 2016.

També van augmentar els ingressos dels lloguers, que van pujar per aconseguir que fructifiqui el patrimoni immobiliari, mentre que, en el capítol d'extraordinaris, les despeses corresponen a les obres de millora en la parròquia de Maria Reina de Barcelona i per diverses legalitzacions elèctriques de parròquies per adequar-les a les disposicions legals.

OFICINA DE TRANSPARÈNCIA

Matabosch ha afegit que la seva delegació d'Economia treballa a implantar una Oficina de Transparència d'acord amb la Conferència Episcopal Espanyola, que ha reflexionat sobre com aparèixer amb més claredat davant de la societat.

Aquest ens donarà continuïtat a l'actual control de l'activitat econòmica, i també buscarà recursos, equilibrarà pressupostos i ajudarà a rendir comptes sobre l'activitat, a més de donar assessorament jurídic i fiscal a institucions --com fundacions i entitats-- que depenen de l'Arquebisbat.

"L'Església de Barcelona no és rica", segons Matabosch, i ha afegit que té patrimoni però aquest no produeix i és car de mantenir, mentre que ha posat en valor la funció social de les parròquies que reverteix a favor de la societat; per exemple, amb menjadors socials, educació i cultura.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés