Actualitzat 31/03/2017 11:36

L'apnea del somni pot afavorir la mortalitat en el càncer de pulmó

BARCELONA, 30 nov. (EUROPA PRESS) -

Investigadors de la Universitat de Barcelona (UB) i de la de Chicago han constatat que la hipòxia intermitent --apnea del somni o entrada irregular de l'aire-- pot afavorir el creixement de tumors a causa de l'alliberament d'exosomes, unes vesícules externes a la cèl·lula, i augmentar la mortalitat en el càncer de pulmó, ha informat aquest dimecres el centre en un comunicat.

El treball, publicat a la revista 'Chest', ha analitzat el creixement cel·lular del tumor pulmonar en ratolins, la meitat dels quals van seguir una respiració regular, mentre que l'altre 50% va ser sotmès a una hipòxia per simular una apnea del somni.

Els resultats van mostrar que en els ratolins exposats a hipòxia es produïa un increment en l'alliberament d'exosomes, així com canvis en el contingut genètic associats a un augment de les propietats malignes de les cèl·lules canceroses pulmonars.

Quan augmenten de nombre i canvia el contingut dels exosomes --que són esferes microscòpiques que transporten proteïnes, lípids, ARN missatger i micro-ARN entre cèl·lules--, els tumors es tornen més grans i creen metàstasi més fàcilment.

L'estudi mostra que els exosomes, potenciats per la hipòxia intermitent, "poden estimular els tumors perquè creixin i es propaguin per tot el cos", motiu pel qual el càncer es torna més perillós per als pacients amb apnea del somni.

Els nivells d'oxigen variable a l'apnea provoquen danys que es detecten fins i tot en el teixit; tot i que hi intervenen altres factors que poden confondre, l'apnea del somni es mostra com un factor independent associat a resultats adversos en el càncer.

Aïllant els exosomes dels ratolins amb hipòxia intermitent, els investigadors també han vist que aquests fomentaven les propietats de les cèl·lules malignes in vitro.

Els exosomes dels pacients amb apnea del somni van mostrar els mateixos efectes en la població cel·lular cancerosa que els dels pacients que ja havien finalitzat un tractament per a l'apnea mitjançant el procediment de pressió positiva contínua per via respiratòria (CPAP).

APNEA I CÀNCER

Segons l'investigador de la UB Isaac Almendros aquest treball "ajuda a entendre per què l'apnea del somni pot ser un factor d'agreujament del càncer".

La investigació, que ha estat liderada per l'investigador de la Universitat de Chicago David Gozal és fruit d'una "llarga col·laboració" amb l'equip del catedràtic de la UB Ramon Farré, que encapçala aquesta línia d'investigació de la UB.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés