Actualitzat 30/03/2017 05:40

L'alcalde de Flix veu "política de mínims" en la descontaminació del terra d'Ercros

"S'estan qualificant d'acceptables terrenys en els quals només es pot treballar 6 hores"

BARCELONA, 26 oct. (EUROPA PRESS) -

L'alcalde de Flix (Tarragona), Marc Mur, ha criticat aquest dimecres la "política de mínims" de l'Agència de Residus de Catalunya (ARC) en la descontaminació de les 40 hectàrees de terreny industrial d'Ercros.

Ho ha dit l'alcalde a la Comissió de Medi Ambient del Parlament, després de la intervenció del director de l'ARC, Josep Maria Tost, que ha comparegut per informar del pla de descontaminació dels sòls de l'empresa química Ercros.

"Ens preocupa de manera clara i diàfana l'escàs nivell d'exigència de l'ARC amb Ercros; ens preocupa l'excés de permissibilitat de l'ARC amb Ercros i els criteris aplicats", ha lamentat Mur, que considera el treball incomplet.

Ha instat la Generalitat a posar-se les piles --en paraules seves-- per "evitar que les 40 hectàrees de terreny industrial siguin un abocador a l'aire lliure que condemni la vida dels veïns de Flix".

Segons Mur, l'Ajuntament "discrepa obertament" del pla de la Generalitat, que considera insuficient perquè qualifica amb risc acceptable per a la salut terrenys en els quals no es pot treballar més de sis hores, ha exemplificat.

"A Flix s'estan fixant de risc acceptable terrenys que nosaltres, els científics i els experts considerem que mai no haurien de ser-ho", ja que hi ha sòls que tenen una contaminació 200 vegades superior al nivell màxim permès.

Per a ell, si els terrenys estiguessin prop del Parlament no es faria així sense cap dubte, sinó que se seria més exigent, en les seves paraules: "Oi que tots estaríem d'acord a considerar no contaminats terrenys que es poden ocupar les 24 hores?".

ESTUDI INDEPENDENT

Per això, Mur ha sol·licitat a la comissió que demani al Govern un estudi amb experts independents --i no encarregat per la pròpia empresa-- sobre la contaminació dels sòls; dotar dels mitjans necessaris, i que la factura vagi a càrrec d'Ercros.

"A Flix es troba el problema mediambiental més important del nostre país", ha deplorat Mur, i ha recordat que aquestes hectàrees han tingut activitat química industrial durant gairebé 120 anys i tenen diferents nivells de contaminació.

ACCIONS DE L'ARC

En la seva compareixença, Tost ha emmarcat tres accions clau: l'avaluació de la documentació de l'empresa com a garantia del procés, la comissió de seguiment sobre el procés, i abordar el problema des de la nova llei de residus.

Ha dit que a Catalunya hi ha 1.421 emplaçaments inventariats com contaminats, dels quals només un 7,6% --108 sòls-- poden considerar-se contaminats perquè tenen un "risc inacceptable" per a la salut, segons la llei.

Tost ha assegurat que el marc normatiu estableix que si l'empresa es ven, el terreny continuarà sent titular davant de la llei per "fer-se responsable de les conseqüències de la contaminació".

També ha relatat que ha enviat cartes a l'Ajuntament de Flix, la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE), Ercros i Riba-roja (Tarragona) perquè ajudin a identificar zones tòxiques al recinte afectat.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés