Actualitzat 30/03/2017 02:56

L'addicció a la tecnologia està relacionada amb el tabac, el fracàs escolar i les drogues

CERDANYOLA DEL VALLÈS (BARCELONA), 24 oct. (EUROPA PRESS) -

Les conductes addictives a les tecnologies estan relacionades amb el tabac, el consum abusiu d'alcohol, les drogues, el fracàs escolar i els problemes a l'àmbit familiar, segons un estudi de l'Idiap Jordi Gol de l'Institut Català de la Salut, la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i la facultat Blanquerna.

L'anàlisi ha apuntat que un ús inadequat o excessiu entre els adolescents "pot presentar problemes d'agressivitat, ansietat, depressió, trastorns del somni i, en alguns casos, aïllament social", segons ha assegurat la investigadora principal de l'estudi, Raquel Muñoz, en un comunicat de la UAB.

Les conclusions s'han obtingut gràcies a un treball fet el curs 2010-2011 en 28 escoles del Vallès Occidental --als municipis de Sabadell, Castellar del Vallès, Sant Quirze del Vallès, Sentmenant, Polinyà, Palau-solità i Plegamans i Santa Perpètua de Mogoda--, amb la participació de 5.538 estudiants d'entre 12 i 20 anys, als quals mitjançant un enquesta se'ls va preguntar sobre l'ús d'internet, mòbils i videojocs i van respondre de manera anònima.

En un 13,6% dels enquestats es va observar un ús problemàtic d'internet, en un 2,4% en el cas dels telèfons mòbils i en un 6,2% dels videojocs, per aquesta raó Muñoz ha determinat que "avui dia, segurament, es veuria una fotografia diferent, ja que els telèfons actuals permeten accés a internet, la interacció amb les xarxes socials i els jocs en línia", remarcant l'ús generalitzat entre aquest col·lectiu.

Alhora s'ha apreciat que les noies fan un ús més freqüent d'internet i mòbils, menteixis que entre els nois són els videojocs.

Els usuaris amb problemes amb internet tenen "més risc" de fracàs escolar --un 18,6% respecte de 12,3%-- i s'ha identificat que certs comportaments com la participació en xats, les xarxes socials, les compres en línia i l'ús intensiu de més de tres hores al dia també poden augmentar el perill de problemes.

En canvi, els adolescents que participen en activitats després de l'horari lectiu i els que tenen suport parental van presentar un menor ús problemàtic.

L'informe ha suggerit que "les intervencions a una edat prematura pot caldre amb la finalitat d'enfortir una relació saludable dels adolescents" amb les tecnologies de la informació i la comunicació.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés