Publicat 27/08/2015 18:21

Un jove català desxifra el codi usat en un missatge de la II Guerra Mundial

Crea un programari de seguretat basat en l'estructura de l'encriptat

BARCELONA, 27 ago. (EUROPA PRESS) -

Un jove català de 22 anys, l'emprenedor Dídac Sánchez, ha desxifrat el codi usat en un missatge encriptat de la II Guerra Mundial, que no s'havia desxifrat fins avui.

El missatge, suposadament relacionat amb el 'Dia D' del Desembarcament de Normandia, era l'últim que romania encriptat de la II Guerra Mundial, i el jove ha reptat qualsevol persona a descobrir com funciona l'estructura del codi amb una recompensa de 25.000 euros.

El servei d'intel·ligència britànic GCHQ havia confirmat que aquest codi, trobat en la pota d'un colom missatger, seguia sense ser desxifrat.

Després de tres anys d'investigació i una inversió d'1,5 milions d'euros, Sánchez ha creat un nou programari de seguretat anomenat ForYourEyesOnly (4YEO), basat en l'estructura del codi encriptat no desxifrat fins ara, que es comercialitzarà a finals del 2016 i que permetrà encriptar qualsevol text i document, correus electrònics, converses de WhatsApp, Messenger, SMS, Skype i Telegram, així com trucades.

Per demostrar la inviolabilitat del sistema que utilitza el programa 4YEO basat en aquest codi utilitzat pels britànics i la resistència francesa, Sánchez ha publicat un missatge d'idèntica estructura en la seva pàgina web.

Les bases del concurs estan dipositades davant de la notària de Barcelona Francisca Aloy Martorell, i el termini per a la seva resolució estarà obert de l'1 de setembre fins al 31 de desembre.

"Fins ara els serveis d'intel·ligència no havien pogut desxifrar el codi d'aquest missatge perquè mancaven de la paraula clau, el llibre de codis i el mètode utilitzat per a l'encriptació", ha assenyalat aquest dijous en un comunicat.

"Després d'aconseguir desxifrar el mètode utilitzat, he desenvolupat un programari que crec que és dels més segurs del món, ja que he adaptat el codi britànic a la seguretat de dades que precisen avui les noves tecnologies", explica Dídac Sánchez.

PALOMA MENSAJERA

Els fets es remunten al 1982 quan David Martin, un ciutadà de Surrey (Regne Unit), va reformar el seu habitatge i va trobar al conducte de la seva xemeneia l'esquelet d'un colom missatger, catalogat com 40TW194, que portava una càpsula vermella subjecta a la pota.

El tub contenia un missatge xifrat que estava escrit en un paper fi de cigarreta, que contenia 27 codis; cadascun d'ells de cinc lletres o números, i la firma el suposat Sergent W. Stot.

'DIA D', DESEMBARCAMENT DE NORMANDIA

Anava dirigit a X02 (suposadament el Bomber Command), i es creu que pertany a les dates del 'Dia D', quan es va realitzar el desembarcament a Normandia (6 de juny del 1944).

Durant l'esmentada jornada, Winston Churchill havia decretat silenci absolut de ràdios i es van utilitzar coloms missatgers en molts dels missatges enviats al centre d'intel·ligència de Bletchley Park (precedent de l'actual GCHQ), on treballava el matemàtic Alan Turing, principal artífex del desencriptat dels codis nazis elaborats per la màquina 'Enigma'.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés