Publicat 28/11/2015 16:49

Jorge Fernández insisteix que el pacte antijihadista "està obert" a tots els partits

Adverteix Catalunya que l'economia requereix seguretat jurídica i institucional

S'AGARÓ/PLATJA D'ARO (GIRONA), 28 nov. (EUROPA PRESS) -

El ministre de l'Interior, Jorge Fernández, ha insistit aquest dissabte que ningú ha exclòs CDC del pacte antijihadista espanyol: "Si es vol incorporar avui, demà o demà passat, benvingut al club, però contra el terrorisme el victimisme no val".

En la clausura de la XX Trobada d'Economia a s'Agaró (Girona), ha volgut clarificar: "Que no hi hagi dubtes sobre aquesta qüestió, si alguna força no s'hi ha adherit és perquè no ha volgut, el pacte està obert a tothom".

Ha argumentat que la lluita contra ETA ha estat possible gràcies a un pacte d'estat entre PP i PSOE, i que la unitat és absolutament indispensable per lluitar contra el terrorisme.

Ha afegit que ara hi ha nou forces polítiques en el pacte antiyihadista, i ha esperat que "tant de bo se n'incorporin més".

Aprofitant la seva presència a l'esdeveniment empresarial de s'Agaró organitzat per la Cambra de Comerç de Barcelona i la Fundació Internacional Olof Palme, ha fet referència al procés sobiranista reivindicant que l'economia requereix seguretat jurídica i institucional perquè sense això "no hi pot haver inversions, no es pot treballar".

"SEGURETAT GARANTIDA"

El ministre ha incidit que, independentment de discrepàncies polítiques, els cossos de seguretat de tot Espanya estan "absolutament coordinats" i hi ha contacte entre administracions per vetllar per la seguretat dels ciutadans.

"Que no es preocupin els ciutadans perquè una cosa són les diferències polítiques i una altra la seguretat dels ciutadans, que està garantida", ha asseverat.

Referint-se a la seguretat, ha indicat que Espanya és ara mateix una de les democràcies més segures del món --i les democràcies no sacrifiquen la llibertat a l'altar de la seguretat-- perquè té la tercera taxa de criminalitat més baixa de la UE, 20 punts per sota de la mitjana de la UE.

També és la tercera potència turística del món, i hi ha bona percepció de seguretat ciutadana tant entre els espanyols com entre els turistes, ha detallat.

"Estem en risc 4 sobre 5 d'amenaça terrorista però estem fent la nostra feina", amb 170 persones detingudes a Espanya aquesta legislatura --95 aquest any-- que tenien la intenció d'atemptar.

"La seguretat absoluta no existeix, però estem fent front a aquesta amenaça amb totes les eines que dóna l'Estat de Dret. Tant de bo puguem continuar així en el futur", ha conclòs.

DIGITALITZACIÓ DEL TERRORISME

El ministre ha explicat que, fins al 2012, els processos de reclutament de jihadistes eren majoritàriament en centres de culte i presons, mentre que ara el 80% es fa a través d'internet i les xarxes socials.

Ha exemplificat que així ho demostra l'operació d'aquest dissabte, amb la detenció d'una jove de 24 anys de Granollers i de pares marroquins nacionalitzats espanyols que ha precipitat l'operació perquè tenia la maleta feta per incorporar-se de manera imminent a Daesh a l'Afganistan.

A més, han estat detingudes dues persones més a Barcelona per presumptament captar, adoctrinar, radicalitzar i enviar persones a zones de conflicte per després, una vegada entrenades, fer-les tornar i atemptar en els seus territoris d'origen, ha lamentat.

A L'ESPERA DE PETICIÓ DE FRANÇA

Preguntat per la premsa abans de la clausura sobre la possibilitat que Espanya participi militarment en la lluita internacional contra el terrorisme, ha afirmat que "ningú com Espanya està actuant a la UE i l'OTAN en el combat contra Daesh".

"Estem a l'espera que França concreti les peticions que espera d'Espanya i llavors el president del Govern es posarà en contacte amb el líder de l'oposició i la resta de forces polítiques que formen part del pacte antijihadista", ha explicat.

Quan s'hagi fixat la posició, "seria traslladada al Congrés dels Diputats per a la seva autorització si consisteix a desplegar a l'exterior efectius militars", ha afegit.

PRESSUPOST ANTITERRORISTA

Pel que fa a la possibilitat que Espanya incrementi el pressupost del 2016 per combatre el terrorisme, ha assegurat que "tot el que s'inverteixi en la lluita contra el terrorisme ben invertit està perquè l'alternativa és claudicar davant d'aquests bàrbars i els principis i valors sobre els quals s'assenta la democràcia".

Ha repassat que el pacte antijihadista ja preveia dotar de més recursos humans i materials la comunitat d'intel·ligència i de lluita antiterrorista, i ja s'ha començat a fer, i que l'actuació del Govern és clara: "Anteposant els recursos necessaris per garantir la nostra seguretat i llibertat".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés