Actualitzat 20/09/2016 15:27

Jordi Coca emprèn un viatge cap a la "desil·lusió" pels EUA en la novel·la 'Califòrnia'

El escritor Jordi Coca
EUROPA PRESS

"No podem tenir una visió completa de la literatura catalana sense la cultura en castellà", diu

BARCELONA, 20 set. (EUROPA PRESS) -

L'escriptor català Jordi Coca emprèn un viatge des de l'aquest a l'oest dels EUA que es converteix també en un periple interior cap a la "mirada complexa i la desil·lusió" en la novel·la 'Califòrnia', que Galaxia Gutenberg publica en català i castellà, traduïda pel mateix escriptor, ha explicat l'autor en roda de premsa.

La novel·la, la número 20 de l'autor i el seu llibre 45, narra el viatge que protagonitza un jove professor català contractat per la Universitat de Berkley, que en la seva motxilla càrrega amb un divorci recent i un projecte d'estudi dels pintors paisatgistes nord-americans del segle XIX.

Coca ha resumit el llibre com un viatge de la "mirada ingènua a la mirada complexa i desil·lusionada, però sobretot complexa", que no té perquè ser intel·lectual ni erudita, sinó viscuda, ha afegit.

"Conec més els EUA que Catalunya", ha dit Coca, que ha explicat que el llibre està dedicat a la figura de l'escriptor mallorquí Miquel Bauçà (1940-2005), gran amic seu, a qui li confereix els trets d'un poeta protagonista de la història, especialment en la seva virtut de donar-li la volta a les coses de la realitat diària.

Amb Bauçà va començar a projectar un viatge als EUA el 1981, que va culminar amb un periple del qual el mallorquí es va desvincular finalment, i que Coca va fer el 1982, i va repetir en anys posteriors, fins que el 1992 va estar una temporada com a professor a la Universitat de Berkeley, i ha seguit visitant el país en anys posteriors.

MIRADA SOCIAL

"Al meu m'interessava que hagués personatges que els lectors tinguessin la sensació d'haver viscut amb ells, sentit amb ells", ha confessat Coca sobre la novel·la i la literatura en general, de la qual li interessa especialment la seva capacitat de ser altaveu dels trets característics de la condició humana.

Ramon Pla, un dels grans coneixedors de l'obra, ha destacat que "la mirada del narrador és molt valuosa i impressionant", i ha considerat la novel·la un retaule social complex i complet de la societat nord-americana contemporània.

MARK ROTHKO Y L'EXPERIÈNCIA

Ha parafrasejat l'expressionista abstracte Mark Rothko --que Coca cita en el llibre-- en assenyalar que "un quadre no és la reproducció d'una experiència, sinó que és l'experiència", per explicar que això mateix succeeix amb 'Califòrnia'.

El viatge del professor de 34 anys pot recordar a la precedent 'Al camí' de Jack Kerouac, tot i que Coca desestima que sigui un homenatge a la novel·la icònica de la generació 'beat', cap a la que es desprèn un to elegíac, però no nostàlgic, ha dit Pla.

El director de Galaxia Gutenberg, Joan Tarrida, ha celebrat la publicació de 'Califòrnia', que es va gestar després de la mort de Bauçà com a homenatge experiencial, i ha considerat Coca com un dels autors catalans contemporanis de referència, per la qual cosa que "publicar-ho és una obligació i un plaer".

LITERATURA CATALANA I CASTELLANA

Després de preguntar-li per una repassada de la literatura catalana dels últims 40 anys, Coca, que s'ha declarat independentista, ha dit: "No podem tenir una visió completa de la literatura catalana sense la cultura en castellà. El que ha explicat Juan Marsé no ho ha explicat ningú en català".

"La solidesa de la generació dels 70 no la sé veure en la generació posterior", en què ha situat un triangle letal confeccionat a base de joves literats que volen escriure ràpid i lleuger per vendre, editors en crisi i mitjans de comunicació sense espai ni temps per a la literatura.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés