Publicat 30/06/2016 14:47

Iu van Hove torna al Festival Grec amb una paradoxa sobre el colonialisme europeu

La propuesta 'De stille kracht' de Ivo van Hove
JAN_VERSWEYVELD/FESTIVAL GREC

Sílvia Munt desplega per primera vegada 'El preu', d'Arthur Miller, en català

BARCELONA 30 (EUROPA PRESS)

El director belga establert en Amsterdam Iu van Hove tornarà aquest cap de setmana al Festival Grec de Barcelona amb la proposta 'La força oculta' ('De stille kracht'), adaptació de l'autor fundacional holandès Luois Couperus, a càrrec de la seva companyia Toneelgroep Amsterdam, en un text que constitueix una paradoxa sobre el colonialisme europeu i que és una peça "van Hove en estat pur".

Segons ha explicat en roda de premsa aquest dijous el director del Grec, Ramon Simó, la companyia arribarà aquest divendres a la ciutat, i representarà aquest espectacle dissabte i diumenge amb el llenguatge de Van Hove "portat a l'extrem" i una escenografia sobre la qual aparentment no succeeix res però que és una verdadera obra d'enginyeria --en les seves taules es deslliga un monsó amb milers de litres d'aigua--, ha dit.

La novel·la de Couperus versa sobre les colònies holandeses a Indonèsia i tracta sobre el contrast i la crisi que va suposar intentar imposar la cultura europea a l'altra banda del món, amb una metàfora, segons Simó, encarnada en el piano que es porta una ciutadana europea per civilitzar als locals: "El piano acaba podrit per la humitat. Si no hi ha pianos de fusta europea a Indonèsia és per alguna cosa".

D'altra banda, Sílvia Munt portarà al Grec la primera versió en català d''El preu', d'Arthur Miller, "bona, magnànima i devastadora", i amb Rosa Renom, Ramon Madaula, Pere Arquillué i Lluís Marco en el repartiment.

"Venim del crac del 2008 que ha destrossat a famílies senceres i no ha fet falta actualitzar aquesta obra perquè té una vigència absoluta", ha dit Munt, que ha concretat que la peça tracta sobre la supervivència a aquestes situacions.

RAMON SIMÓ, EN LA DIRECCIÓ

Simó dirigirà al costat de Magda Pueyo l'aproximació a les violències contemporànies 'Estació Tèrminus', que es desenvolupa en una estació de trens europees i toca assumptes com la violència masclista, la jihad i la violència econòmica i política.

"Explica quina realitat observem i obviem, i es veu que hem pactat viure en violència en un pacte inconscient", ha dit Puyo sobre com els familiars i veïns silencien la violència de gènere, o els europeus callen davant de la violència dels països en guerra, evidenciant la mentida de la política de la solidaritat.

Amb un llenguatge que intenta ser molt directe, el públic és còmplice del desenvolupament de l'obra, amb el qual els intèrprets interactuen, en una lectura molt política perquè, per a Pueyo, el teatre "o és polític, o no és".

SIMONA LEVI

L'activista i promotora de l'acusació popular contra Rodrigo Rato pel cas de Bankia, Simona Levi, desplegarà 'Fes-te banquer', que posa al descobert, amb grans dosis d'humor, com polítics i banquers van convertir Bankia en un lloc de saqueig d'acord amb gairebé 8.000 correus reals del cas en els quals no es parla de crisis, sinó de retribucions, i on les majors preocupacions són trobar una bona afegeixi de vi per a un consell d'administració.

"Necessitem que aquesta història es conegui i mantenir-la activa perquè institucions judicials i periodístiques siguin conscients que no poden fer entre bambolines el que vulguin", ha dit Levi davant del tancament de la instrucció del cas aquest any, i abans que comenci el judici oral el 2017.

En la mateixa línia, el també italià Roberto Romei portarà al Grec la 'Lehman Trilogy', de Stefano Massini, en una resposta als qui es pregunten "com hem arribat fins aquí?", amb una clara resposta que la crisi ve de fa 150 anys de la mà d'una nova forma de capitalisme.

Finalment, entre les pròximes propostes del festival està l'espectacle de dansa 'Afasians', de Los Corderos i Za!, amb la història d'una tribu, els 'afasians', que ve d'una dimensió paral·lela i dóna una conferència sobre física quàntica i avenços científics.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés