Publicat 20/04/2016 17:05

Investigadors veuen una universitat futura més flexible i digital i demanen que s'adapti

X.Mas, L.Pastor, L.Guardia y F.Santanach, UOC
EUROPA PRESS

BARCELONA, 20 abr. (EUROPA PRESS) -

Investigadors de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) han considerat que la universitat del futur serà més digital, flexible i especialitzada, i ha alertat els centres que s'han d'adaptar als nous contextos davant dels "perills" que es poden venir sobre ells apostant per l'excel·lència.

El director de l'eLearn Center de la UOC, Lluís Pastor, ha assegurat aquest dimecres que investigadors mundials avisen d'un "tsunami" a la universitat els anys vinents, i que podria comportar la desaparició de la meitat de les universitats tal com són ara.

"El gran canvi és l'entrada de les tecnologies de la informació i la comunicació en la vida diària", un aspecte que també afecta les universitats, ha subratllat Pastor.

Els experts de la UOC, en col·laboració amb una cinquantena d'investigadors internacionals i el MIT, han analitzat en tres estudis els canvis i les tendències de l'àmbit universitari en què pronostiquen un ensenyament en línia més pràctic, alerten davant d'una nova bretxa digital al camp de la competència i advoquen per un model més enllà de les assignatures, una implicació més forta de les empreses i una formació a mida sense calendaris.

La directora del màster en Educació i TIC, Lourdes Garcia, ha assegurat que la universitat "ha de reaccionar" davant de les peticions que se li fan des de l'empresa, i ha afirmat que les companyies han de ser partícips del procés.

Ha posat com a exemple la Universitat de Wisconsin, que disposa de màsters lligats a la indústria del motor, que ajuda a finançar els estudis en aquest àmbit.

Dels perills que corren les universitats, ha explicat que "totes" les universitats a escala mundial han d'estar en alerta, i ha advertit les que volen incloure moltes disciplines o les que hi ha a distància que fan servir poc les noves tecnologies i han de modernitzar-se.

Un altre dels aspectes que recullen els estudis dels experts de la UOC és el final de l'exclusivitat de les universitats com a únic actor en la certificació de coneixements, i ha assenyalat que als Estats Units ja hi ha empreses que financen centres o corporacions que estan oferint coneixement als seus treballadors.

La presentació d'aquests estudis ha tingut lloc en el marc de la UOC Research Week, que entre el 18 i 22 d'abril reuneix a Barcelona investigadors de la UOC i experts internacionals per reflexionar sobre la universitat del segle XXI.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés