Publicat 02/06/2016 20:04

Investigadors reconstrueixen col·lisions d'asteroides primitius al llarg de la història

El asteroide 21 Lutetia durante la máxima aproximación de la misión Rosetta
ESA / CSIC

BARCELONA, 2 juny (EUROPA PRESS) -

Una investigació catalana i alemanya ha reconstruït la història de les col·lisions que han patit els asteroides primitius des de la seva formació, fa 4.565 milions d'anys, amb una descripció de la física d'aquests processos i un model estadístic per reconstruir-los, en un article publicat a la revista 'Astrophysical Journal'.

El rang de mides dels asteroides --en concret els del cinturó principal situat entre l'òrbita de Mart i Júpiter--, indica que cadascun ha estat bombardejat com a mínim uns 100 milions de vegades per projectils de més de 20 centímetres, que han excavat cràters proporcionals al seu diàmetre i a la seva velocitat d'impacte.

Investigadors de l'Institut de Ciències de l'Espai de Catalunya (IEEC-CSIC) i de la Universitat de Braunschweig (Alemanya) han col·laborat per crear aquest model, que reprodueix el procés al llarg del temps i el compara amb la informació existent sobre els meteorits anomenats condrites, que formen part d'asteroides primitius de pocs centenars de quilòmetres de diàmetre.

CONSERVEN LES "FERIDES"

L'investigador dels IECC-CSIC Josep M. Trigo ha explicat que els meteorits anomenats condrites ordinàries provenen d'asteroides petits, que, tot i que representen els primers cossos consolidats al voltant del Sol, "conserven les ferides causades per aquests innombrables impactes".

Els col·laboradors alemanys de la investigació van simular els impactes amb experiments de laboratori que han permès entendre la física del procés i establir els resultats dels impactes de projectils, "de mides i velocitats tan diverses com succeeixen en la naturalesa" ha relatat Trigo.

Diverses agències espacials planegen missions d'exploració d'asteroides, de les quals retornaran mostres de les seves superfícies --com l'agència espacial japonesa (JAXA) i la NASA--, davant de la qual cosa Trigo ha recomanat buscar asteroides de pocs quilòmetres, fruit de fragmentacions catastròfiques, més que grans asteroides que tinguin accessible només materials alterats per impacte a la capa externa, anomenada regolita.

L'article conclou que és possible que bona part dels meteorits no diferenciats arribats a la Terra provinguin de les capes de regolita externes de grans asteroides, com evidencien diversos graus de metamorfisme i la barreja de materials en la majoria dels grups de condrites.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés