Publicat 17/11/2016 13:37

Investigadors catalans descobreixen el mecanisme cerebral de la falta de sensibilitat musical

L'anhedonia musical específica és una condició que afecta un 5% de la població

L'HOSPITALET DE LLOBREGAT (BARCELONA), 17 nov. (EUROPA PRESS) -

Investigadors de l'Institut de Recerca Biomèdica de Bellvitge (Idibell) i de la Universitat de Barcelona (UB), en col·laboració amb la Universitat de Mcgill (Canadà), han determinat els mecanismes cerebrals que expliquen la falta de sensibilitat de determinades persones cap a la música.

L'estudi, publicat en la revista 'PNAS', ha analitzat el motiu pel qual es produeix l'anhedonia musical específica, una condició que afecta al voltant d'un 3-5% de la població sana i que consisteix a no experimentar sensacions agradables en resposta a cap tipus de música.

"Les persones anhedóniques no tenen problemes per percebre i processar correctament la informació continguda en una melodia, com els intervals o els ritmes, i presenten una resposta de plaer normal davant d'un altre tipus d'estímuls agradables, però no gaudeixen amb els estímuls musicals", ha explicat la investigadora del grup Idibell-UB i autora principal de l'estudi, Noelia Martínez-Molina.

A la feina, els investigadors han estudiat 45 voluntaris sans utilitzant imatges de ressonància magnètica funcional i sotmetent-los a l'escolta de fragments de cançons del gènere clàssic que havien de puntuar en funció del plaer que els causava.

Per controlar la resposta cerebral davant d'un altre tipus de recompenses, els participants també havien de jugar en una tasca d'apostes monetàries en què podien guanyar o perdre diners real.

Els resultats han mostrat que la disminució de resposta agradable davant de la música dels participants amb anhedonia musical està relacionada amb una reducció en l'activitat del nucli accumbens, una estructura subcortical clau del sistema de recompensa, mentre que, per contra, l'activitat d'aquesta estructura es manté front a altres reforzadors, com els diners guanyats en la tasca d'apostes.

"Resulta interessant considerar la importància evolutiva de la connexió entre les àrees auditives, corticals, i el sistema més primitiu d'avaluació emocional, subcortical, ja que es tracta d'una connexió molt clara en les persones hedòniques musicals --les que gaudeixen amb la música-- però que, en canvi, es troba disminuïda en les anhedòniques", ha afirmat l'autora principal de l'estudi.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés