Actualitzat 29/03/2017 17:00

Investigadors catalans converteixen cèl·lules de la pell humana en plaquetes

BARCELONA, 11 oct. (EUROPA PRESS) -

Investigadors del Centre de Medicina Regenerativa de Barcelona (CMRB), en col·laboració amb altres centres estatals i internacionals, han convertit cèl·lules de la pell humana i de ratolí en megacariòcits, que són les cèl·lules que donen lloc a les plaquetes.

La investigació, que publica la revista 'Cell Reports', demostra que és possible convertir cèl·lules de la pell en megacariòcits amb les mateixes funcions que els que es troben al cos humà, capaços de produir plaquetes, els tipus responsables de la coagulació normal de la sang.

"Els resultats del nostre estudi demostren que es poden obtenir megacariòcits amb potencial clínic mitjançant la transdiferenciació directa de mostres fàcilment accessibles com són les cèl·lules de la pell, com a alternativa a les cèl·lules mare pluripotents", ha destacat el líder de l'estudi Àngel Raya.

Aquesta conversió ha estat induïda mitjançant un còctel de sis factors i en només dues setmanes, i les cèl·lules generades en aquest procés han estat trasplantades amb èxit en ratolins, donant lloc a plaquetes normals dins dels organismes dels animals.

A més, els investigadors van combinar aquest protocol amb la teràpia gènica en cèl·lules de la pell de pacients amb reduït nom de plaquetes i van mostrar que plaquetes sanes poden ser generades en el laboratori.

El treball, liderat pel professor Icrea al CMRB i membre del Ciber-BBN, obre nous camins per a la producció de cèl·lules amb un benefici potencial per als pacients d'una manera ràpida i eficaç.

Els investigadors han destacat que les fonts de plaquetes per a la transfusió són insuficients i poden estar associades amb risc de rebuig immunològic i infeccions sanguínies.

Buscant una alternativa a les transfusions convencionals, els autors van usar una tecnologia recent desenvolupada en col·laboració amb investigadors de la Universitat de Lund a Suècia per generar glòbuls vermells.

A l'estudi publicat aquest dimarts els investigadors del CMRB van portar aquesta tecnologia més enllà aconseguint produir megacariòcits que poden ser usats en el laboratori per produir plaquetes.

RESULTATS ANÈMIA DE FANCONI

Els megacariòcits produïts d'aquesta manera poden ser trasplantats en animals, on s'empelten i es diferencien donant lloc a plaquetes funcionals que circulen en la sang dels ratolins juntament amb les seves pròpies.

Per provar l'aplicació clínica d'aquest protocol de conversió, els autors van recórrer a l'anèmia de Fanconi --una malaltia genètica rara en què la majoria de pacients pateixen una reducció severa de plaquetes--.

"BIOLÒGICAMENT SORPRENENT"

Així, els investigadors van usar el nou mètode en cèl·lules de la pell procedents de pacients amb anèmia de Fanconi, i després de la correcció genètica de les cèl·lules dels pacients, el còctel de sis factors va ser capaç de convertir-les en megacariòcits sans, que podien ser usats per produir plaquetes sanes en el laboratori.

"Que puguem canviar completament la identitat d'un fibroblast i convertir-lo en megacariòcit amb tan sols sis factors és un fenomen que encara no entenem bé mecanísticament, però que és biològicament sorprenent", ha remarcat Raya.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés