Actualitzat 12/12/2016 12:10

Investigacions contra infeccions multiresistents, becades per la II edició de CaixaImpulse

J.Portabella y C.Trenchs junto a líderes de proyectos becados por Caixaimpulse
EUROPA PRESS

Ajudarà amb 2 milions d'euros 20 projectes per promoure la "transferència" a la societat

BARCELONA, 12 des. (EUROPA PRESS) -

La II edició del programa CaixaImpulse becarà 20 projectes de biotecnologia amb ajudes econòmiques i assessorament valorats en un total de dos milions d'euros, entre els quals han destacat projectes de lluita contra infeccions multiresistents, considerades com un dels principals reptes per a la salut en un futur proper.

Ho han explicat aquest dilluns en roda de premsa el director de l'àrea d'Investigació i Coneixement de la Fundació Bancària La Caixa, Jordi Portabella, i el director general de Caixa Capital Risc, Carlos Trenchs, que han afegit que la iniciativa promourà la "transferència" a la societat de la investigació, en què Catalunya i Espanya són pioneres.

Entre els projectes seleccionats n'hi ha 17 que pertanyen en l'àmbit de les ciències mèdiques i de la salut i tres a les ciències de la vida, que han estat seleccionats entre 73 projectes que es van presentar des de diferents centres d'investigació, hospitals i universitats a Espanya, i rebran una dotació de 70.000 euros, a més d'acompanyament i mentoria d'experts.

CÀNCER I INFECCIONS

Entre els becats, hi ha un dispositiu d'imatges a temps real per microones per a exploracions endoscòpiques i intervencions de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) de Barcelona que permetrà avançar en la lluita contra el càncer colorectal, que afecta anualment 1,3 milions de persones, ha explicat la líder del projecte, Marta Guardiola.

Han destacat també la iniciativa sobre vacunes bacterianes que podrien tractar infeccions, especialment les causades per microorganismes multiresistents, que lidera el microbiòleg Germán Bou, de la Fundació Professor Novoa Santos de la Corunya.

Bou ha relatat que han descobert un mecanisme genètic que, després de ser eliminat d'un bacteri, permet controlar el seu creixement, i que ha estat efectiu en primats no humans, i ha alertat que s'estima que en un futur moriran més persones per les infeccions multiresistents que per càncer i accidents de trànsit.

Se centra també en les infeccions el projecte becat de la Fundació Institut de Recerca Biomèdica de Bellvitge (Idibell) de Barcelona, que treballa per eliminar anticossos no neutralizants per potenciar la immunitat, ha apuntat el líder del projecte, Rafael Máñez.

Máñez ha destacat que les infeccions hospitalàries o nosocomials afecten el 5% dels pacients ingressats, cosa que genera una mortalitat més gran, morbiditat i càrrega econòmica, per la qual cosa busquen utilitzar molècules en pacients ingressats per prevenir les infeccions per bacteris gram negatius, que preocupen perquè desenvolupen una resistència especial als antibiòtics.

Completen el llistat projectes com el d'inhibició de la mecanostransducció com a nova teràpia en el tractament de tumors sòlids de l'Institut de Bioenginyeria de Catalunya (Ibec); la nova estratègia terapèutica per a la leucèmia mieloide aguda de l'Institut Josep Carreras, i el Protector integral de teixit 3D per a la prevenció de les úlceres per pressió en el peu de la Fundació Eurecat, entre d'altres.

ACCÉS AL CONEIXEMENT

Trenchs ha destacat que el programa vol ajudar a definir "el full de ruta" dels projectes, per la qual cosa a més d'una dotació econòmica els ofereixen, durant prop de nou mesos, accés al coneixement --tant amb formacions específiques i consultoria-- i a persones clau, en forma de 'networking'.

Portabella ha destacat que han augmentat a 20 els projectes seleccionats després de veure que dels 15 becats en la primera convocatòria --l'any passat-- n'han aconseguit tenir transferència en la societat mitja dotzena, per la qual cosa persegueixen "tenir cada vegada més èxit" en aquesta transferència que a Espanya no s'ha consolidat encara, tot i tenir una investigació que competeix a escala internacional.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés