Actualitzat 31/03/2017 10:56

La intensa òpera 'Elektra' de Patrice Chéreau arriba al Liceu amb el seu elenc original

Aquesta coproducció internacional estarà dirigida musicalment per Josep Pons

BARCELONA, 30 nov. (EUROPA PRESS) -

L'òpera 'Elektra', de Richard Strauss, amb direcció escènica del traspassat director Patrice Chéreau arriba al Gran Teatre del Liceu de Barcelona a partir de dimecres vinent i fins al divendres 23 de desembre amb una posada en escena intensa i amb el repartiment original seleccionat pel director francès --tret de la presència ara del baríton Alan Held--, integrat per les sopranos Evelyn Herlitzius i Adrianne Pieczonka, la mezzosoprano Waltraud Meier, el tenor Thomas Randle, el baixbaríton --de 92 anys-- Franz Mazura.

En roda de premsa aquest dimecres, el director de reposició, Vincent Huguet, s'ha mostrat sorprès que sigui el primer cop que una obra de Chéreau arribi a Espanya perquè ell s'hi sentia com a casa, tenia una residència a Sevilla i la seva mare tenia una història d'amor amb Espanya: "És un tribut immillorable cap a ell ser aquí".

"És molt bonic seguir mantenint amb vida aquest espectacle, que és el mateix que vam fer a Ais de Provença", ha dit el director, conscient que és tot un repte que ell i els intèrprets vulguin mantenir viu malgrat la tristor per la pèrdua de Chéreau.

Ha detallat que la posada en escena d'aquesta òpera a diferents escenaris, com en aquest cas el del Liceu, suposa sempre per a ell un retrobament amb l'obra del director.

RELECTURA DELS PERSONATGES

Per a la soprano protagonista Evelyn Herlitzius --Elektra-- l'obra té el "fantàstic humor" del director, i també trasllueix la seva humanitat, així com la seva capacitat de rellegir els rols i la psicologia dels personatges, una tasca desenvolupada en els assaigs, ha relatat.

Alhora, la intèrpret ha afegit sobre la feina feta amb Chéreau: "Mai no havia vist en cap director d'escena tal sentit del ritme, no només musical, sinó de dominar el ritme de la pròpia vida, com a tal".

La mezzosoprano Waltraud Meier --mare d'Elektra en l'òpera-- ha relatat que ha tingut amb ell un vincle molt estret que va arribar a ser una amistat, i n'ha alabat la seva cultura i domini de les diferents disciplines de l'art, a més del coneixement de la psicologia i l'habilitat de ser un bon actor: "És una gran pèrdua però tenim la voluntat de mantenir viva la seva producció artística i desenvolupar la seva creació".

Ha revelat, que després de treballar el paper amb Chéreau, el director li va deixar clar que no tenia la intenció de confrontar un personatge bo amb un altre dolent, i també volia reconsiderar la histèria femenina amb la qual es representava els personatges, que dona com a resultat personatges com "les persones normals i corrents que segueixen el seu destí".

En conclusió, ha assenyalat, aquesta 'Elektra' posa sobre la taula "una sèrie de personatges gens simples, sinó molt complexos i tots ells molt humans", ha sintetitzat la mezzosoprano.

El director musical, Josep Pons, a càrrec de 87 músics en el fossat del Liceu, s'enfronta per primer cop a aquesta òpera --després d'haver dirigit gairebé la resta de composicions de Strass--, un repte sobre el qual ha considerat que no és semblant a tota la seva obra, especialment quan s'introdueix el sentit dramàtic.

Assenyalant la gran dificultat tècnica, Pons ha dit que "aquesta obra obeeix compàs darrere compàs el que diuen els intèrprets", i ha afegit que aquesta producció resulta fascinant, no només per la seva escenografia, sinó també per ser un espectacle molt ben travat i també molt rodat i consolidat després de la gira internacional de l'espectacle.

La directora artística del teatre, Christina Scheppelmann, ha recordat que aquesta producció nascuda a Ais de Provença (França) el 2013 ha fet gira per escenes internacionals, com Berlín (Alemanya) i Nova York (Estats Units) i aquesta és "l'última oportunitat de veure'l", ja que a més arriba amb el repartiment original.

Aquesta òpera és una coproducció del Liceu, el Teatre alla Scala de Milà (Itàlia), la Metropolitan Opera House de Nova York (Estats Units), el Festival d'Ais de Provença, la Straatsoper Unter der Lienden de Berlín (Alemanya) i la Finnish National Opera d'Hèlsinki (Finlàndia).

'Elektra', és el resultat de la col·laboració del poeta Hugo von Hofmannsthal i el compositor Richard Strauss, és la conversió de la tragèdia de 'Sòfocles' en una obra de contrastos musicals amb una trama situada a Grècia, en un 'tour de force' teatral.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés