Actualitzat 04/03/2016 14:11

Una injecció bimensual amb nanopartícules centra el Simposi Internacional del VIH

Josep Maria Gatell (Hospital Clínic) y Esteban Ribera (Vall d'Hebron)
EUROPA PRESS

BARCELONA, 4 març (EUROPA PRESS) -

Una injecció cada dos mesos amb nanopartícules per tractar el VIH serà un dels tractaments antiretrovirals que centrarà el XXII Simposi Internacional del VIH, organitzat per la farmacèutica Janssen per abordar els avenços en aquest àmbit, que tindrà lloc a Castelldefels (Barcelona) d'aquest divendres a dissabte.

En roda de premsa aquest divendres a Barcelona, han presentat algunes de les novetats de la trobada, que reunirà experts de tot el món, el cap del Servei de Malalties Infeccioses i Sida de l'Hospital Clínic de Barcelona, Josep Maria Gatell, i Esteban Ribera, de la Unitat de VIH de l'Hospital Vall d'Hebron de Barcelona.

Gatell ha explicat que una de les teràpies "que ha despertat més interès" és una injecció que s'administra cada dos mesos i que combina dos medicaments comercialitzats, en comptes de la pastilla diària amb tres fàrmacs que prenen majoritàriament els afectats.

L'Hospital Clínic de Barcelona està fent l'assaig clínic Latte 2 per provar aquest tractament, que conté els medicaments Cabotegravir i Rilpivirina --dos en comptes de tres--, i que podria estar disponible en 2018 després de l'aprovació de les autoritats sanitàries, ha precisat Gatell.

"Els medicaments ja els tenim, però els farmacòlegs han trobat una fórmula amb nanotecnologia que té un alliberament molt més lent", ha sostingut el metge, qui ho considera un avanç substancial, el qual es dirigeix sobretot a pacients amb poca adherència al tractament.

Esteban Ribera ha afirmat que el futur de l'abordatge d'aquesta malaltia versarà sobre "adaptar el tractament a la vida del pacient i no que el pacient pensi quan s'ha de prendre la pastilla", qüestió que també inclourà el simposi.

PREVENCIÓ I DIAGNÒSTIC PRECOÇ

Un altre eix que protagonitzarà la trobada la implementació de plans i mesures de prevenció, com el diagnòstic precoç i el començament aviat dels tractaments per disminuir el risc i la transmissió de la malaltia, el que ja s'ha consolidat després de l'"evidència científica" que van mostrar dos estudis de juliol del 2015.

Gatell ha dit que és de sentit comú que el diagnòstic precoç marca la diferència en les malalties, però és una qüestió de salut pública quan es tracta d'una patologia transmissible perquè "les persones infectades no ho saben i si no estan diagnosticades no poden tractar-se, pel que poden transmetre el virus".

Segons ha assegurat, a Occident, entre el 25% i el 30% dels pacients no sap que té el VIH --xifra semblant a la de l'hepatitis C--, motiu pel qual ha defensat fomentar l'educació sanitària entre la població general perquè es faci test si ha tingut una activitat de risc potencial.

Començar el tractament de manera precoç augmenta l'esperança de vida i la situa a deu menys que la mitjana de la població general, que està entre els 84 anys les dones i 81-82 anys els homes, mentre que fa aproximadament quinze anys l'esperança era d'entre sis i set anys de vida després d'infectar-se.

Una altra mesura per reduir els casos és la utilització de la pastilla que preveu el VIH anomenada Prep --prèvia al coit--, que encara no ha estat aprovada per l'Agència Europea del Medicament (Ema), tot i que hi ha hagut dos assajos clínics, un a França i un altre a Anglaterra, amb "resultats molt espectaculars".

Es tracta d'una pastilla dirigida sobretot als homes joves homosexuals "amb alt risc" de contraure el virus que, segons Gatell, pot tenir una influència important en el col·lectiu, a més que des del punt de vista econòmic no seria una debacle, ha afegit.

Cada any hi ha unes 3.000 noves infeccions a Espanya, 600 nous casos a Catalunya, dels quals un 60% són barons homosexuals, un col·lectiu d'"important risc" que es fa el test amb freqüència; un altre 25% són persones que han nascut al estranger, i un 10-15%, trasmissions entre heterosexuals.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés