Actualitzat 29/03/2017 15:27

I.N.Harari: "És més probable morir per excés de McDonald's que per un atemptat"

Analitza els reptes de l'home del segle XXI i els seus perills a l'assaig 'Homo Deus'

BARCELONA, 10 oct. (EUROPA PRESS) -

L'historiador israelià Yuval Noah Harari ha dissertat aquest dilluns sobre els reptes i perills de l'home del segle XXI, a qui ha batejat com a 'Homo Deus' pels seus desitjos d'arribar a la immortalitat, crear vida artificial i apujar a l'"estadi dels déus", ha dit en roda de premsa.

Una vegada superats la fam, la pesta i la guerra, Harari ha destacat que actualment "una personal normal i corrent a Espanya, i a tot el món, és mil vegades més probable que mori per un excés de McDonald's que per un atemptat d'Al-Qaida".

A la presentació de l'assaig 'Homo Deus. Una breu història del demà' (Debate i Edicions 62), Harari ha destacat que no es tracta d'un "llibre de profecies, sinó de possibilitats que cal encarar" en un futur pròxim.

L'autor del 'best-seller' 'Sapiens', llegit pel president dels EUA, Barack Obama, i promogut pel líder de Facebook, Marck Zuckerberg, participa aquest dimarts en el cicle de Converses de La Pedrera.

El nou llibre comença amb positiu preàmbul sobre les fites aconseguides per la humanitat en els últims 100 anys, que s'han aconseguit grans coses com controlar la fam, la pesta i la guerra després de milers d'anys de lluita, ha insistit l'autor d'origen libanès.

"Per primera vegada en la història avui hi ha més gent que mor de menjar per excés que no per fam, i més persones moriran per vellesa que per infeccions i, actualment, més persones moren per suïcidi que per terrorisme i guerra", ha destacat.

D'ara endavant, els reptes de la humanitat se centren en la consecució de la immortalitat a través de la superació i eliminació de la mort i la vellesa com a claus de la felicitat.

IMMORTALITAT, CONCEPTE DE MODA

Tot i que pugui sonar fantasiós i de ciència-ficció, laboratoris com el de Silicon Valley s'estan prenent aquests reptes "molt seriosament", cosa que influeix de manera rellevant en la política i l'economia, ha remarcat l'autor, que ha dit que la immortalitat és un concepte de moda en el laboratori californià.

En un capítol sobre la mort de l'humanisme, incideix en la possibilitat de generar consciència per canviar algunes coses, com la possibilitat de fiar als algoritmes computacionals decisions vitals com el matrimoni, una carrera universitària i el vot electoral, a més de la pròxima novel·la per llegir.

Harari analitza els perills que deriven de l'intent de l'home de superar la mort i de convertir-se en déu: "Un dels principals radica en el fet que nosaltres necessitem arribar a coneixements per controlar el món exterior com l'interior".

I és que per superar la vellesa i la mort es necessiten dades, i això està fora de l'abast de qualsevol cervell humà, el que fa deduir que cada vegada més es dipositarà més confiança en les màquines, que no podran desenvolupar sentiments, però sí fer un millor anàlisi i gestió dels mateixos.

"PENSADOR ESTRELLA DEL MOMENT"

L'editora d'Edicions 62 Pilar Beltran ha recordat que 'Sapiens' és el llibre que va posar Harari al mapa internacional, i s'ha referit a l'historiador com el "pensador estrella del moment" amb l'assaig més llegit de l'última època.

Harari participarà la tarda d'aquest dimarts en el cicle de Conversis a La Pedrera al costat de Jorge Wagensberg en el marc de la setena edició del programa, que invita personalitats de primer ordre, ha explicat la directora de l'Àrea de Cultura de la Fundació Catalunya-La Pedrera, Marga Viza.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés