Publicat 18/01/2016 16:49

Infermeres d'ambulàncies ja no receptaran sense autorització mèdica a Catalunya

Nueva ambulancia del SEM en Barcelona
EUROPA PRESS

El SEM limita en una guia les competències després del decret estatal

BARCELONA, 18 gen. (EUROPA PRESS) -

El Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) ha rectificat un apartat de la introducció de la 'Guia d'actuació infermera d'urgències i emergències prehospitalàries' per "clarificar" que les infermeres d'ambulàncies sense facultatius --suport vital avançat amb infermera (Svai)-- no podran prescriure fàrmacs sense autorització mèdica.

El nou text, al qual ha accedit Europa Press, dicta que per administrar un medicament la infermera "requerirà la prescripció i autorització mèdica", ja sigui amb la presència física del professional mèdic o a través del telèfon o de l'emissora de l'ambulància.

La modificació de la guia, que es va llançar a mitjan 2015, es va fer el novembre, després que el Consell de Ministres aprovés el Reial Decret que regula la prescripció infermera, que estableix que aquestes professionals no poden aplicar cap tractament sense la prescripció i diagnòstic previ d'un metge.

El compliment del decret en el nou redactat de la guia contrasta amb la posició de la Generalitat, que va rebutjar la norma estatal i va defensar una regulació catalana pròpia perquè la prescripció de fàrmacs pugui ser compartida entre infermeres i metges, com va afirmar en roda de premsa el llavors conseller de Salut, Boi Ruiz.

EXCEPTE SI HI HA "RISC VITAL"

La nova guia també concreta que, una vegada s'hagi fet la prescripció mèdica, els professionals de les Svai podran seguir les pautes indicades en la guia, i afegeix que "es considerarà l'aplicació autònoma per part dels equips d'infermeria en aquelles situacions que siguin de risc vital".

A més, sosté que davant de qualsevol dubte hauran de contactar amb el Cecos, l'entitat coordinadora i reguladora de l'activitat clínica del SEM durant l'assistència que "disposa de les eines i professionals mèdics que poden donar suport a l'atenció del malalt quan no hi hagi presència de metges al lloc de l'accident".

"PROBLEMES LEGALS" PER LA DIVISIÓ D'EQUIPS

En declaracions a Europa Press, el secretari general del sindicat mèdic Metges de Catalunya, Franscec Duch, ha dit que la guia "fomenta l'intrusisme", raó per la qual la va impugnar, tot i que també ha rebutjat el nou redactat i ha demanat que s'elabori una nova guia.

Segons Duch, el text actual deixa molts "problemes legals", especialment després que s'hagi desplegat el nou model de transport sanitari que fracciona els equips de metges i infermeres en vehicles d'intervenció ràpida (VIR) --només mèdic i tècnic-- i les Svai --infermera i tècnic--.

Fonts del sindicat d'infermeria Saste han assegurat a Europa Press que el nou sistema d'ambulàncies "deixa en una situació més vulnerable" les infermeres perquè hi ha una distància física entre el metge i la infermera perquè treballen separats, i ha reclamat al SEM més informació.

"Un pacient en estat crític necessita una infermera, un metge i un tècnic, i si no, hi ha coses que queden per fer o t'has d'esperar perquè et falten mans", ha deplorat Satse, que lamenta que aquesta situació acabi perjudicant el pacient.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés