Publicat 15/03/2016 14:28

La indústria farmacèutica aplaudeix el decret d'assajos clínics perquè els "simplificarà"

VIII Conferencia Anual de las Plataformas Tecnológicas Investigación Biomédica
EUROPA PRESS

BARCELONA, 15 març (EUROPA PRESS) -

La Plataforma Tecnològica Espanyola de Medicaments Innovadors, que aglutina quatre plataformes d'aquest àmbit, ha aplaudit aquest dimarts el Reial decret (RD) d'assajos clínics, aprovat el desembre del 2015, perquè en "simplificarà" la posada en marxa, amb la reducció dels costos i la càrrega administrativa i alhora amb el manteniment al màxim de la protecció dels pacients, i augmentarà la transparència.

Ho ha dit el sotsdirector general de Farmaindustria i coordinador de la plataforma, Javier Urzay, en roda de premsa per presentar la VIII Conferència Anual de les Plataformes Tecnològiques d'Investigació Biomèdica: Medicaments Innovadors, Nanomedicina, Tecnologia Sanitària i Mercats Biotecnològics, que té lloc aquest dimarts i dimecres a Barcelona amb el títol 'Els reptes de la investigació biomèdica'.

A més, hi han assistit el també coordinador de la plataforma Ferran Sanz, el representant de la Plataforma de Nanomedicina, Josep Samitier, el president d'Asebio i membre de la Plataforma de Medicaments Biològics, Jordi Martí, i el coordinador de la Plataforma Espanyola d'Innovació en Tecnologia Sanitària, Ángel Lanuza.

Segons Javier Urzay, és "molt important" que Espanya hagi estat el primer país a traslladar aquesta normativa europea, que també agilitarà aquests processos gràcies a la creació d'un únic comitè d'ètica per a totes les comunitats autònomes, la valoració del qual també servirà a altres països europeus, i també ha alabat la creació d'un registre únic d'assajos clínics que avançarà en transparència i difusió.

"Som els principals interessats que això surti bé", ha sostingut el coordinador de la plataforma, que ha relatat que la norma s'ha dialogat molt amb el sector, si bé ha dit que només un decret no és garantia d'èxit, sinó que cal que ara es desplegui correctament.

Ha afegit que el RD permetrà a la indústria farmacèutica espanyola ser més competitiva, tenint en compte que els últims anys els països de l'Est --República Txeca, Polònia i Rússia, per exemple-- "han explosionat" en l'àmbit dels assajos clínics, precisament perquè tenen sistemes sanitaris pitjors i utilitzen aquesta via com a forma de tractament.

"L'objectiu --del decret-- és que es els assajos clínics es desenvolupin en menys temps i arribin abans al mercat", ha indicat Urzay, i Jordi Martí ha destacat aquesta agilitat que facilitarà el decret, ja que fins ara es perdien assajos que acaben fent-se en altres països amb menys traves.

BALANÇ DEL 2014

La VIII Conferència Anual de les Plataformes Tecnològiques d'Investigació Biomèdica busca portar noves solucions terapèutiques per als pacients, segons ha precisat Urzay, que també ha remarcat que aquest sector és paradigmàtic en l'economia del coneixement.

Segons dades del 2014 sobre recerca i desenvolupament (R+D), les empreses del sector van fer una inversió de 950 milions d'euros, dels quals 487 van ser per a la investigació clínica, que cada vegada està guanyant més pes, mentre el conjunt ha quedat més afectat per la crisi.

Jordi Martí ha afirmat que "la biotecnologia és una realitat", ja que el 50% dels productes farmacèutics actuals en desenvolupament té origen biotecnològic, i ha defensat que apostar per la innovació ha de veure's com una inversió i no com una despesa.

"Hem d'aconseguir que quan parlem d'innovació parlem de valor i de com impactarà sobre els pacients en el futur", ha exposat Martí, en relació amb les traves que es troben les empreses a l'hora de desenvolupar nous productes farmacèutics.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés