Publicat 18/02/2016 12:30

Identifiquen una alteració bioquímica que provoca la resistència de tumors cerebrals agressius

Glioblastoma
UC SAN DIEGO SCHOOL OF MEDICINE

CERDANYOLA DEL VALLÈS (BARCELONA), 18 febr. (EUROPA PRESS) -

Investigadors catalans han identificat l'alteració bioquímica i molecular que provoca la resistència a la radioteràpia i la quimioteràpia al glioblastoma, el tumor cerebral més agressiu.

El glioblastoma és la manifestació més agressiva del tumor cerebral, i a causa de la seva elevada capacitat invasiva i el seu creixement descontrolat infiltratiu és un tumor especialment difícil de tractar, ha informat la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) en un comunicat.

Actualment, el tractament establert per als pacients amb aquest tumors consisteix a la combinació de cirurgia --quan és possible--, radiació i quimioteràpia, una teràpia parcialment eficaç que ha augmentat la supervivència global dels pacients al voltant de 15 mesos.

Investigadors de l'Institut de Neurociències (INc) de la UAB, juntament amb l'Institut de Recerca Biomèdica de Bellvitge, la Universitat de Barcelona, l'Hospital de Bellvitge i l'Institut Català d'Oncologia (ICO), han identificat una alteració molecular comú al glioblastoma.

Han observat que les cèl·lules d'aquest tipus de tumor alberguen un defecte intrínsec comú que consisteix a una incapacitat per degradar el seu material genètic durant l'apoptosi, la forma més important de mort cel·lular programa induïda per la radioteràpia i els agents quimioterapèutics.

Aquest defecte està relacionat amb una enzim essencial perquè la cèl·lula degradi el seu ADN durant l'apoptosi, apareix disminuïda i localitzada de manera incorrecta dins de les cèl·lules tumorals en comparació de les no tumorals.

Els investigadors han observat que la sobreexpressió de l'enzim --l'endonucleasa-- permet a les cèl·lules de glioblastoma degradar correctament el seu contingut genòmic, segons el qual espera una mort cel·lular apóptica.

Fins ara no s'havia trobat cap defecte genètic ni bioquímic comú en les cèl·lules de glioblastoma, i que aquest descobriment podria permetre, en un futur, dissenyar noves teràpies més eficaces per a aquesta malaltia letal.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés