Actualitzat 07/03/2016 14:21

Identifiquen 18 dones víctimes de tràfic de persones a l'Aeroport del Prat

La coordinadora de Sicar cat Rosa Cendón y la portavoz de CCAR Pascale Coissard
EUROPA PRESS

Entitats d'acollida exigeixen mesures per protegir les dones refugiades i detectar-ne el trànsit

BARCELONA, 7 març (EUROPA PRESS) -

La Comissió Catalana d'Ajuda al Refugiat (CCAR) i el programa Sicar cat han alertat aquest dilluns que s'han detectat 18 casos de dones amb indicis de ser traficades a l'Aeroport del Prat de Barcelona des de juliol del 2013, vuit casos dels quals han tingut lloc el 2016, l'últim aquest cap de setmana.

Ho ha explicat en roda de premsa la coordinadora del Sicar cat, Rosa Cendón, que amb motiu del Dia Internacional de la Dona que se celebra aquest dimarts, ha exigit que s'impulsin mecanismes de detecció d'indicis de tràfic d'éssers humans, davant de l'augment de dones i nens entre els refugiats, que aquest febrer han superat el nombre d'homes adults, segons Unicef.

El 2015 Espanya va rebre la xifra més alta de dones sol·licitants d'asil, el 39% del total, davant del qual la portaveu de la CCAR, Pascale Coissard, ha sol·licitat que s'incorporin directives europees de procediment i acollida que permetin més garanties a les migrants, que s'enfronten amb greus riscos de patir violència i abusos sexuals.

CCAR i Sicar cat, que pertanyen a Asil.cat, han requerit l'entrada en vigor del reglament de la llei d'Asil, pendent des del 2009, així com l'aprovació d'una llei integral per a víctimes de tràfic d'éssers humans.

VÍCTIMES DE TRÀFIC

Cendón ha lamentat que, tot i que els delictes de tràfic poden ser condemnables només amb indicis, hi ha "cert descrèdit" per a les dones víctimes de tràfic sexual, donada la incapacitat de contrastar la informació que aquestes poden aportar --com el fet d'haver estat explotades sexualment durant el camí--, i la falta de coordinació internacional entre cossos policials.

Ha criticat que no existeixen les mateixes garanties a l'Aeroport del Prat i al de Barajas, a Madrid, perquè mentre que en aquest últim hi ha presència de la Creu Roja, a Barcelona no hi ha entitats especialitzades que acompanyin els cossos policials quan s'activa el protocol de tràfic de persones, un fet que en dificulta la detecció i que han portat a la defensora del poble estatal.

També han detectat casos de males pràctiques per part d'advocats d'ofici, als quals s'assignen aquests casos tot i no tenir formació específica, i han sol·licitat més "proactivitat" en matèria d'asil, perquè aquest s'ofereixi i no sigui només sota petició.

MESURES PER DESPLEGAR A CATALUNYA

Han alertat que a Catalunya queden mesures pròpies per desplegar, com la llei 5/2008 del dret de les dones a eradicar la violència masclista, que també comprèn el tràfic i l'explotació sexual, la mutilació genital femenina i la violència derivada de conflictes armats, entre d'altres temes.

També han retret que el pla de protecció internacional de Catalunya i el protocol de protecció de les víctimes de tràfic d'éssers humans --en vigor des del 2014 i el 2013 respectivament-- no han comptat amb un pressupost que en permetés el desplegament.

Catalunya va veure créixer un 66% les peticions d'asil el 2015 --amb 1.302-- respecte al 2014 --amb 782--, entre les quals hi ha un 37,6% de dones i fins a 50 sirianes, --41 a Barcelona, 8 a Girona i una a Lleida--, però han assenyalat que n'hi poden haver més.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés