Publicat 28/05/2016 10:05

Hernández-Mora: "La gent pensarà que sóc imprudent i una idiota, i segurament tenen raó"

Liberada la periodista Salud Hernández
TWITTER

MADRID, 28 maig (EUROPA PRESS) -

La periodista espanyola Salud Hernández-Mora, recent alliberada després d'una setmana en mans de l'Exèrcit d'Alliberament Nacional (ELN) colombià, ha afirmat que "la gent" pensarà d'ella que és una "imprudent i una idiota", tal com ha explicat a l'emissora colombiana Caracol Radio després de cinc dies desapareguda.

"La gent pensarà que sóc una imprudent i una idiota. I segurament tenen raó, sóc una imprudent i una idiota", ha afegit, abans d'explicar que va ser en acomiadar-se d'un amic que va aparèixer una motocicleta i la persona que conduïa li va dir: "Pugi".

"No hi havia ningú al carrer, així que hi vaig pujar", ha explicat. Des del començament, després de retirar-li el telèfon mòbil i els seus equips, diverses persones la van traslladar d'un lloc a un altre, sempre en zona selvàtica, i la van advertir que no havia de sortir de la zona perquè "l'estaven vigilant".

La periodista, col·laboradora del diari 'El Mundo', ha afirmat que si bé no li agradaria "estigmatitzar" el poble de la zona en què va ser retinguda, és important el control que tenen les guerrilles. "Hi ha una estació de policia que no serveix per a res, i no perquè els agents no serveixin, sinó perquè no poden fer res: treuen el nas i els el tallen perquè hi ha franctiradors", ha relatat. "La seva única missió és arribar a casa vius", ha continuat.

Continuant amb la història, la reportera ha explicat que quan li van dir que li tornaven les seves pertinences i que se'n podia anar, va començar un altre trajecte, canviant de moto al camí, cap a Filogringo, des d'on prendria un autobús per tornar al lloc d'on l'havien portat, Tibú.

Tot i això, ha explicat que, tenint en compte que un dels guerrillers li havia indicat que buscaria un comandant perquè parlés amb ella, no marxaria fins aconseguir-ho. "Jo seguia insistint que volia fer la meva feina, volia parlar amb un comandant per fer l'entrevista", relata. Després de dues hores d'espera, el comandant no va aparèixer i Hernández-Mora es va veure obligada a dormir a la localitat.

"Llavors arriba el comandant, m'agafa l'equipatge i l'equip i em diu 'Aquí passarà vostè uns dies'", explica. En aquell moment és quan la periodista, explica, comença a enfadar-se.

"Em vaig quedar amb dos guerrillers i els vaig dir 'Sóc idiota, no sé per què em fio de vostès'. Vaig estar enfadada dos dies. Cada nit em canviaven d'un lloc a un altre, tot el temps en zona rural, selvàtica, o en clars de la selva o en cases abandonades", ha afirmat.

"ÉS UNA ESTUPIDESA"

Mentre els guerrillers li deien que "això no serà llarg", la periodista els explicava que era "una estupidesa" el que estaven fent. "Però ells deien que estaven en territori de guerra, que era una zona complicada", afegeix.

La reportera ha afegit que no es va assabentar que l'estaven buscant fins que un dia va escoltar l'emissora de l'Exèrcit. "Comencem a sentir 'Qui tingui informació de Salud Hernández-Mora', i ho deien diverses vegades", indica. "Dilluns vam haver de sortir corrent perquè es van sentir helicòpters a prop i ens vam amagar en un camp de coca. Dimarts ja vam veure els avions espia", explica.

Tot i que ha assegurat no sentir por, sí ha indicat que sentia preocupació, tant pels seus amics i familiars com pels "soldats i militars" que l'estaven buscant. "No volia que els passés res per mi".

Alhora, ha indicat que entre alguns dels guerrillers que l'havien retingut es trobaven menors d'edat, un mínim de dos de 16 i 17 anys, amb fusells.

AGRAÏMENTS

Hernández-Mora ha recordat que porta 16 anys treballant a 'País Libre', una associació que lluita contra els segrestos, i que precisament per això la seva retenció de cinc dies per a ella "no ha estat res". "Admirava els que van estar segrestats durant anys, i que van resistir", ha indicat.

En el marc del seu alliberament, la periodista ha agraït a la Defensoria del Poble d'Ocaña, que ha estat "essencial" en la seva sortida, i també a totes les autoritats que han participat en les operacions.

"I tots hem de ser segrestats de primer", ha afirmat, referint-se als segrestos que no surten a la premsa, en particular, al de Henry Pérez, un líder que va desaparèixer el 26 de gener i sobre qui estava investigant quan va desaparèixer.

Per la seva banda, el president del Senat, Luis Fernando Velasco, ha afirmat que si finalment l'ELN va decidir deixar anar Hernández-Mora i la resta de periodistes "escoltant les demandes del país", aquest procés hauria de servir per "iniciar amb més serietat" una conversa "per acabar amb la guerra".

La periodista no ha volgut concretar on es trobava, i només ha afirmat que es trobava "anant per una carretereta d'un lloc a un altre".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés