Publicat 03/03/2016 12:25

Un grup d'experts planteja 88 propostes al Govern per "prioritzar" el patrimoni natural

Bosque, árboles, otoño, paisaje, naturaleza.
GOBIERNO

BARCELONA, 3 març (EUROPA PRESS) -

El nou col·lectiu Conservació.cat, format per 108 professionals, ha plantejat al Govern i als grups parlamentaris una bateria de 88 propostes, recollides en set eixos, per fer del patrimoni natural una "prioritat de país" compatible amb el desenvolupament econòmic i la justícia social.

En roda de premsa aquest dijous, han presentat Conservacio.cat i el 'Pla d'acció per a la conservació del patrimoni natural a Catalunya', el president de l'Institut d'Estudis Catalans (IEC), Joandomènec Ros, i els impulsors Evelyn García, Carme Rosell, Carles Castell i Marc Vilahur.

El pla, que recull accions necessàries per millorar la planificació i la gestió del patrimoni natural, està sobretot dirigit al Govern, i Conservació.cat l'ha llançat "aprofitant el començament de legislatura", ha detallat Castell.

"Estem absolutament convençuts que és possible dinamitzar les economies i conservar el capital de paisatges, boscos, cultius i costes", ha sostingut Carme Rosell, qui ha advocat per deixar a les futures generacions una naturalesa més rica.

El col·lectiu s'ha presentat com a independent, propositiu i aglutinador: "Volem articular-nos tant com sigui possible i crear el màxim de sinergies com el màxim de col·lectius", ha exposat Rosell, qui també ha dit que l'ens té caràcter assembleari.

Ros ha remarcat que "el patrimoni natural té tant de valor o més que el patrimoni històric, artístic i econòmic", i ha defensat que tots aquests patrimonis són tractors i una forma d'ensenyar Catalunya al món, com podria ser l'atractiu de la ciutat de Barcelona, per exemple.

SET LÍNIES ESTRATÈGIQUES

Els set eixos versen sobre crear noves estructures organitzatives i institucionals per millorar la governació del patrimoni natural; establir un marc legal i aprovar estratègies per garantir la conservació del patrimoni natural, i aprofundir en el coneixement de la biodiversitat.

També inclou la planificació i gestió "eficaç" dels espais naturals protegits i dels elements que componen el patrimoni natural de Catalunya, i garantir i concretar la prevalença i la transversalitat del patrimoni en les polítiques sectorials.

Planteja considerar el valor del patrimoni natural en l'economia catalana; reforçar el finançament de la conservació i atendre la responsabilitat exterior de Catalunya en la conservació de la biodiversitat, i millorar la comunicació, la formació i l'educació cap a la naturalesa, de manera que s'afavoreixi la implicació de la societat.

Preguntat pels periodistes, Carles Castell ha celebrat que la Generalitat hagi inclòs en un únic ens les polítiques de conservació del medi natural, tot i que ha reclamat tornar a nivells d'inversió d'anys anteriors, ja que aquests recursos s'han retallat en un 70%.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés