Actualitzat 30/03/2017 20:12

El Gran Wyoming retrata l'Espanya de la seva infància en '¡De rodillas, Monzón!'

BARCELONA, 12 nov. (EUROPA PRESS) -

El comunicador José Miguel Monzón, 'El Gran Wyoming', retrata l'Espanya de la seva infància i adolescència en el llibre 'De rodillas, Monzón!' (Planeta) per donar constància del seu testimoni davant de les versions que es donen dels anys 60 amb les quals no coincideix "en absolut".

En una entrevista d'Europa Press, ha assegurat: "Quan sents versions de placidesa, harmonia i tranquil·litat, se't fan posar els cabells de punta", recordant que eren uns anys que es perseguia a la gent per delictes d'opinió, la por es portava a sobre i la presència de la policia era contínua als carrers.

El Gran Wyoming ha explicat en aquest primer volum repassa la seva vida fins a 17 anys en els quals va créixer al barri de la Prosperitat --"un Madrid que ha desaparegut totalment"-- i en què va passar temporades amb els seus avis en La Pobla del Salvador (Conca).

En les pàgines del llibre, repassa anècdotes de la seva educació, dels temps que ajudava a despatxar en la farmàcia dels seus pares --que després li va servir en els seus estudis de Medicina--, els jocs en els solars pròxims a casa seva i l'iniciàtic viatge sol en autobús amb 5 anys al poble dels seus avis i en l'adolescència a Amsterdam.

Ha remarcat que els nens eren una immensa comunitat amb un món propi, protegits dels adults, als quals considera "tòxics" perquè transmeten una informació que no sempre cal, i ho ha contrastat amb la situació actual en què els nens sempre estan envoltat d'adults.

En aquells anys, ha remarcat, "el món s'assemblava a una taula de billar, amb caramboles, que t'enriquien", en contrast amb la situació actual en què és un món molt més contingut i amb un contacte amb la pantalla permanent.

Al llarg del llibre, a més de les seves vivències, l'autor les enllaça amb aspectes històrics com la Transició o la memòria històrica del Franquisme i la Guerra Civil, lamentant que a Espanya no s'hagin pogut jutjar crims com s'ha fet en altres països.

PARLAR AMB NORMALITAT

"És una situació tan anòmala que 80 anys després de la Guerra Civil no es pot parlar d'ella", ha remarcat, i ha censurat que no estigui ni reconegut per alguns sectors que la contesa ha estat conseqüència d'un cop d'estat.

Ha assegurat que "mai s'ha parlat amb normalitat" de la Guerra Civil i que han hagut de ser historiadors britànics com Raymond Carr o Paul Preston els que han hagut de comptar històries reals de la Guerra Civil i la postguerra, el que ha considerat un poc ridícul.

TRANSICIÓ

Malgrat que la Transició serà objecte del següent llibre de Monzón, l'ha definit com l'"adaptació de la dictadura a la democràcia", i ha recordat que molts contemporanis la van veure com 'empassar' amb ella per l'amenaça d'un cop d'estat militar.

Ha assegurat que per a molts coetanis de la Transició aquesta no ha estat modèlica, i ha afirmat que es va entendre com un període transitori, però "no s'ha superat, no s'ha avançat un pas més. És pervers".

"Vull comptar el que vaig viure perquè no s'està comptant", ha afirmat El Gran Wyoming, i ha qüestionat que els artífexs de la Transició sol vulguin reconeixements i que no se'ls qüestioni, remarcant que qualsevol moment de la història es pot qüestionar.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés