Actualitzat 15/05/2016 11:16

El Govern vol fomentar el mecenatge ciutadà de la universitat i els centres d'investigació

El secretario de Universidades Arcadi Navarro
EUROPA PRESS

Proposa que desgravi el 100% dels primers 150 euros donats als centres

BARCELONA, 15 maig (EUROPA PRESS) -

La Generalitat vol fomentar el mecenatge de la universitat i els centres d'investigació, un camp en el qual considera que queda "molt camí per recórrer", ja que s'està lluny dels nivells d'altres països europeus i dels de Catalunya històricament.

En una entrevista d'Europa Press, el secretari d'Universitats i Investigació de la Generalitat, Arcadi Navarro, ha considerat que la relació entre les universitats i les empreses i la societat s'ha de millorar perquè actualment "no es donen suport mútuament amb força".

Ha remarcat que en el mecenatge "no està ni de bon tros" al nivell de països europeus ni històricament de Catalunya, que ha recordat que a finals del segle XIX i principis del segle XX era molt més potent.

En aquest sentit, ha explicat que una de les mesures que proposa la seva Secretaria per a la llei d'acompanyament dels Pressupostos de 2016 és que "els ciutadans puguin fer 'crowdfunding'", petites donacions individuals que desgravin el 100%" de l'IRPF en els primers 150 euros donats a centres d'investigació.

Aquest mecenatge ciutadà seria aplicable a les donacions que es fessin a favor dels instituts universitaris i altres centres d'investigació integrats o adscrits a les universitats catalanes, i dels centres d'investigació promoguts o participats per la Generalitat.

Ha afirmat que per a aquesta proposta existeix marge legal, però s'ha queixat que altres mesures de mecenatge depenen de l'Estat, que "no vol sentir parlar de qualsevol cosa que suposi disminució de recaptació".

Navarro ha advocat per "intentar aprofitar al màxim les competències" de les quals disposa Catalunya, ha assenyalat que l'èxit universitari s'ha basat en aquest aprofitament i ha remarcat que els catalans no podran disposar de la llei de mecenatge que vol fins que no sigui un Estat.

Sobre una millora del finançament públic de les universitats, ha sostingut que la clau són les disponibilitats pressupostàries, i ha considerat que "caldria" que després dels ajustos s'anessin recuperant de manera equilibrada nivells de despesa homologables a Europa en els diferents àmbits de l'estat del benestar.

MILLORES A LA UNIVERSITAT

El secretari d'Universitats ha remarcat que l'èxit actual de les universitats en diferents rànquings no vol dir que si es continuen fent les coses igual es mantingui d'aquí a deu anys: "Hem d'innovar i fer les coses diferents", ha sostingut.

Ha advocat entre les mesures a implantar a les universitats la millora de les estructures de governança i un esforç més de transferència a la societat.

Navarro ha considerat que models com l'estatunidenc, canadenc, suís i francès, d'èxit en la gestió de la universitat i en la diversitat de centres que proposa, estan lluny de l'"uniformista que imposa l'Estat, que gairebé legisla perquè les universitats siguin fotocòpies les unes de les altres".

LOMCE

Respecte a l'aplicació de la Llei Orgànica de Millora de la Qualitat Educativa (Lomce) per part del Govern espanyol, ha assenyalat que hi ha hagut una "marxa enrere" respecte al que es plantejava originàriament per l'oposició de partits i comunitats, malgrat que l'executiu central tampoc ha acabat de definir, i ha afirmat que mantindran les proves de selectivitat com fins ara.

"L'Estat, crec que està posant sentit comú i adonant-se que no podien fer el que volien fer", ha afirmat Navarro, i ha considerat que el que l'exministre José Ignacio Wert volia fer no es realitzarà.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés