Actualitzat 29/03/2017 21:08

El Govern veu "impensable" que les universitats públiques perdin recursos

BARCELONA, 17 oct. (EUROPA PRESS) -

El secretari d'Universitats i Investigació de la Generalitat, Arcadi Navarro, ha considerat aquest dilluns "impensable" que les universitats puguin disposar de menys recursos, i s'ha mostrat moderadament optimista amb vista als Pressupostos catalans del 2017.

"L'última cosa que ens podem permetre és que les universitats tinguin menys recursos", ha sostingut a la presentació del 'Informe d'indicadors de formació i docència de les universitats públiques catalanes', de l'Associació Catalana d'Universitats Públiques (Acup).

El secretari ha recordat que el 2012 es van prendre decisions difícils respecte a les universitats, com augmentar el preu de les matrícules, però ha subratllat que en aquest context difícil han estat capaços d'augmentar alumnat i posicionament internacional.

Navarro ha afirmat que l'objectiu no és que les universitats es quedin igual que fins ara, si no que els seus pressupostos millorin perquè la qualitat no baixi, i ha criticat el paper del Govern espanyol en la imposició de taxes de reposició del professorat i la seva "dimissió" en el finançament de la investigació.

"Les universitats no poden quedar-se com estan", ha dit Navarro, per a qui també és fonamental saber quines àrees s'han de reforçar.

Ha afirmat que seria una "bogeria" que una eventual reducció de les taxes, com ha aprovat el Parlament, pogués redundar en una disminució de recursos per a les universitats.

DESCENS APORTACIONS PÚBLIQUES

L'estudi de l'Acup mostra un descens del finançament públic de les universitats públiques catalanes que ha passat dels 839,9 milions d'euros el 2010 als 619,9 milions el 2014, amb un lleu repunt el 2015, quan va passar als 675,5 milions d'euros.

En el curs 2013-2014, els ingressos per preus públics de matrícula en les universitats catalanes ha estat el 24,7% del total d'ingressos, mentre que a Espanya ha estat del 17,7%, i els ingressos per transferències corrents de la comunitat han estat el 52,2%, mentre que a la resta d'Espanya, del 55,9%.

Espanya és un dels països on la inversió, pública i privada, en institucions d'ensenyament superior era més baixa en 2012, amb l'1,2% del PIB, per sota de la mitjana dels països de l'OCDE, que tenen l'1,4%.

La rectora de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), Margarita Arboix, ha precisat que les aportacions públiques a les universitats als països de l'OCDE representen l'1,2% del PIB, mentre que a Espanya suposen el 0,8%.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés