Publicat 04/07/2016 14:21

El Govern restitueix documentació de la Guerra Civil a mig centenar de persones

El conseller de Cultura, Santi Vila, entregando documentación a una familiar
EUROPA PRESS

El conseller Vila critica que arriba tard per l'absència de familiars desapareguts

SANT CUGAT DEL VALLÈS (BARCELONA), 4 jul. (EUROPA PRESS) -

La Conselleria de Cultura de la Generalitat ha restituït 30 fons documentals i 47 grups de documents confiscats durant la Guerra Civil a 50 propietaris, en un acte celebrat aquest dilluns a l'Arxiu Nacional de Catalunya (ANC), a Sant Cugat del Vallès.

Són part dels coneguts com a Papers de Salamanca, que s'han retornat sobretot a néts, tot i que també a fills, nebots i besnéts dels afectats.

La cinquantena de documents lliurats es reparteixen entre 38 residents a Catalunya, cinc a Mèxic, quatre a França, dos a Espanya i un al Brasil.

El conseller de Cultura, Santi Vila, ha lamentat que alguns dels familiars no hagin pogut rebre aquesta documentació en haver mort per la demora en les negociacions amb el Govern espanyol: "És trist i lamentable veure com contínuament la qualitat de la democràcia a Espanya es posa en qüestió."

Vila ha remarcat que la celebració d'aquest acte és un compromís amb la memòria col·lectiva i "qualsevol societat no està vacunada del virus de la intolerància ni del fanatisme".

En aquesta línia, ha lamentat que no hagi passat res després de la filtració de la conversa del ministre de l'Interior en funcions, Jorge Fernández Díaz, amb l'exdirector de l'Oficina Antifrau de Catalunya (OAC), Daniel de Alfonso.

DOCUMENTACIÓ DE FIGURES POLÍTIQUES

Entre la documentació restituïda hi ha documents del que va ser president del Parlament el 1933, Joan Casanovas; la ministra de Sanitat en el període 1936-1937 i també escriptora Frederica Montseny; un dels fundadors d'ERC, Joan Lluhí; les monografies dels alcaldes republicans de Gelida, Joan Bertan, i Malgrat de Mar, Francesc Arnau, així com documents de militants anarquistes com Eusebi Carbó.

També s'han retornat arxius de treballadors públics, de fons patrimonial i empresarial com el de la família barcelonina Bosch --dedicada al comerç transatlàntic i que va tenir com figura Ròmul Bosch, alcalde de Barcelona a principis del segle XX--.

A més, hi ha documents de partits polítics, sindicats, organitzacions, entitats i plataformes com ERC, CNT, Psuc, Unió, Sindicat Oficial Agrícola i Pràctica de Lleida, Poum, Federació Catalana d'Atletisme i UGT, entre d'altres, que en alguns casos es dipositaran a l'Arxiu Nacional de Catalunya.

Es tracta de la quarta entrega pública que realitza l'arxiu, després d'haver-ho fet el 20 de febrer del 2012 i el 19 de febrer i el 3 de desembre del 2015, i amb aquest acte el volum de documentació tornada, que ha rebut la Generalitat, és del 95,6%.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés