Publicat 10/03/2016 14:27

El Govern reivindica la Caputxinada com un moment "catalitzador" d'una societat combativa

Homenaje de Memorial Democràtic en los 50 años de la Caputxinada
GENERALITAT

Demanen trencar el tòpic que els catòlics catalans van ser tots favorables a Franco

BARCELONA, 10 març (EUROPA PRESS) -

La directora general de Relacions Institucionals de la Generalitat, Carme Garcia, ha reivindicat la Caputxinada com un dels moments "catalitzadors del procés de construcció d'una societat civil conscient i combativa", perquè va unir els moviments sindical, estudiantil, veïnal, intel·lectual i associatiu amb col·legis professionals i sectors de l'església catalana.

Ho ha dit a l'homenatge del 50 aniversari de la Caputxinada que Memorial Democràtic va rendir aquest dimecres als protagonistes dels fets al mateix escenari, el Convent dels Caputxins de Sarrià, i que va reunir representants dels col·lectius participants, amb testimonis com Andreu Mas-Colell, ha explicat la Conselleria d'Assumptes i Relacions Institucionals i Exteriors i Transparència en un comunicat aquest dijous.

Va assistir a l'acte l'historiador del Memorial Democràtic, Josep Lluís Martín Berbois; els representants dels estudiants Mas-Colell i Teresa-Eulàlia Calzada; el representant del professorat Raimon Obiols, i els frares Gil Parés, Enric Castells i Joan Botam, en representació de l'Orde dels Germans Menors Caputxins.

Gràcia ha remarcat la necessitat de trencar amb "el tòpic que els catòlics catalans es van posicionar en bloc a favor del règim franquista", i va retre homenatge als que van lluitar contra el franquisme, per la democràcia i la república.

450 PARTICIPANTS

La Caputxinada és el nom amb el qual es coneix l'assemblea constituent del Sindicat Democràtic d'Estudiantes de la Universitat de Barcelona (SDEUB) durant el franquisme, a la qual van assistir 450 representants d'estudiants, professors i intel·lectuals, i s'hi van aprovar els documents constitutius, entre els quals hi ha el Manifest per una Universitat Democràtica.

Després de ser encerclats per la Policia, els assistents van quedar-se tres dies al convent, fins a l'assalt de la Policia l'11 de març, que va suscitar un moviment unitari de solidaritat política i ciutadana, que va derivar en la Taula Rodona Democràtica, i la incorporació a la lluita antifranquista de sectors eclesiàstics.

La constitució del SDEUB era la culminació de la lluita dels estudiants de Barcelona contra el SEU falangista i les Associacions Professionals d'Estudiants, amb les quals el Govern franquista havia volgut substituir-lo.

La Universitat de Barcelona (UB) farà divendres un acte commemoratiu del 50 aniversari de l'assemblea constituent de l'SDEUB, que preveu la participació del president de la Generalitat, Carles Puigdemont.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés