Publicat 08/07/2016 11:32

El Govern reitera el seu compromís amb la reforma horària i la consensuarà amb els sectors

Neus Munté
EUROPA PRESS

Els catalans treballen 250 hores més anuals que els alemanys

BARCELONA, 8 jul. (EUROPA PRESS) -

El Govern manté el seu compromís amb la reforma horària, una proposició de llei que preveu aprovar en els pròxims mesos de manera consensuada amb els agents socials i econòmics.

Així ho ha dit la consellera de Presidència de la Generalitat, Neus Munté, en la presentació de l'Anuari 2015 de la Reforma Horària, que s'ha celebrat a l'Espai Endesa de Barcelona.

Munté ha incidit que cal reformar els horaris per adaptar-los a temps "més humans i cívics", i també per afavorir l'eficiència, la igualtat d'oportunitats entre homes i dones i la salut.

"Estem treballant tots en la mateixa direcció", ha explicat la consellera, que ha apuntat que el Govern teixirà complicitats no només amb el món del treball, sinó també amb l'educació, el comerç, l'oci i la mobilitat per encaixar horaris.

"La reforma horària està en el primer ordre de l'agenda política i social del país per aconseguir un nou model", ha dit Munté, que ha afegit que es tracta d'un procés participatiu obert i flexible.

RACIONALITZAR HORARIS

L'Anuari 2015 de la Reforma Horària conclou que el treball és el principal accelerador del temps, i assegura que a les 8 hores d'un dia laborable tan sols un 27% de la població ocupada està treballant, un percentatge que ascendeix al 55% a les 11 hores.

Això implica que un de cada cinc utilitzats es troba treballant a les 19 hores, i és que els catalans treballen 250 hores més anuals que els alemanys.

La productivitat no depèn de la quantitat d'hores treballades, sinó de la qualitat en l'organització del treball, i Catalunya té els horaris menys flexibles d'Europa, tan sols superada per Portugal.

Segons l'anuari, la clau està a avançar l'hora de menjar, posar límits als horaris de tarda i afavorir el treball 2.0, de manera que les persones s'aixequin entre les 6.30 i 7.30 hores, esmorzin com a molt tard a les 9, mengin entre les 12.30 i les 13.30, sopin entre les 19.30 i les 21 i es fiquin al llit a les 23 hores com a tard.

LLEI DEL TEMPS

El membre del Consell Assessor per a la Reforma Horària i Fundació Factor Humà, Lluís Casado, ha celebrat que aquesta qüestió hagi passat a formar part de les polítiques públiques, amb el suport del Govern, més de 40 ajuntaments que estan fent proves pilot i també en empreses i entitats privades.

"Volem que el 2016 sigui l'any del Pacte Nacional sobre el Temps i d'una Llei del temps, no per regular la llibertat, sinó perquè la gent faci ús en un marc racional", ha dit Casado, que ha apostat per abordar la reforma horària tenint en compte les necessitats de cada sector empresarial.

El coordinador de Respon.cat, Josep Maria Canyelles, ha assegurat que la clau està que "el temps és or perquè el temps és vida", mentre que el president de l'Associació Espanyola de Direcció i Desenvolupament de les Persones, Ricardo Alfaro, ha incidit en la necessitat que les empreses s'involucrin en aquesta nova cultura del temps.

El catedràtic de Dret Financer i Tributari de la Universitat de Barcelona (UB), Joan Francesc Pont, ha sostingut que la reforma horària introduirà en la vida diària de les persones més llibertat de decisió i un grau més elevat de fraternitat: "No hem de perdre'ns les coses atractives de la vida. Aquest és un pas imprescindible."

La directora general d'Endesa a Catalunya, Isabel Buesa, ha destacat que racionalitzar degudament el temps influeix en la salut física i mental, fet que reverteix en un millor rendiment a la feina i també en la seguretat laboral.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés