Actualitzat 07/09/2016 13:41

El Govern recull mostres de familiars per identificar desapareguts de la Guerra Civil

Consellers T.Comín, R.Romeva, C.Mundó
Europa Press

L'extracció serà gratuïta i s'oferirà a 4.700 familiars

BARCELONA, 7 set. (EUROPA PRESS) -

La Generalitat ha impulsat per primera vegada un programa "integral i sistemàtic" que preveu recollir mostres biològiques de familiars de desapareguts durant la Guerra Civil i el Franquisme, per creuar aquesta informació amb les dades genètiques de restes òssies i així establir les relacions de parentesc i identificar aquestes persones.

El 'Programa d'identificació genètica de les persones desaparegudes durant la Guerra Civil i la Dictadura Franquista', que implica la Conselleria d'Afers Estrangers, la de Salut i la de Justícia, ha estat presentat aquest dimecres en la Generalitat pels consellers respectius: Raül Romeva, Toni Comín i Carles Mundó.

Romeva ha qualificat la iniciativa d'"avanç significatiu per al restabliment de la memòria històrica i un deute del sistema democràtic", ja que permetrà comunicar, acompanyar i fer justícia els qui fa tant de temps que la reclamen en silenci i no tan en silenci, en les seves paraules.

El programa es basa en tres elements: la recollida i conservació del perfil genètic dels familiars dels desapareguts, que capitanejarà la Conselleria de Salut; la localització de restes de les persones desaparegudes per fer l'anàlisi antropològica -concerneix Justícia-- i finalment l'encreuament de sengles informacions.

CENS DE 4.700 FAMILIARS

L'extracció, que serà gratuïta per als interessats, s'oferirà amb criteris d'edat i ordre d'inscripció a les 4.700 persones del cens de persones desaparegudes, als quals s'enviarà una carta per informar que comença aquest procediment i sobre els centres als quals poden acudir per sotmetre's a una prova de frotis bucal --saliva i mucosa--.

Comín ha precisat que l'Àrea de genètica clínica i molecular de l'Hospital Vall d'Hebron de Barcelona s'encarregarà de tot aquest procés: de la recollida de mostra biològiques dels familiars, de la seva conservació i custòdia, i del processament de les dades genètiques extrets per poder-los comparar-los.

L'Institut de Medicina Legal i Ciències Forenses de Catalunya (IMLCFC) assumirà l'extracció de mostres genètiques dels cadàvers -existeixen 370 fosses localitzades a Catalunya--, el que també implicarà a l'autoritat judicial que haurà d'autoritzar el seu aixecament, segons Mundó.

El programa, que començarà a aplicar-se aquesta setmana i té el pressupost propi de cada departament, preveu la localització i obertura de les fosses: "La nostra voluntat és obrir-les totes. Ja hem fet convenis amb Terres de l'Ebre i el Pirineu", i ha insistit que el Govern dedicarà una sessió específica a explicar-ho.

"Comencem un procés que tampoc serà senzill però que calia, amb la voluntat clara que no acabarà fins que no arribem al final", ha assegurat Romeva, en recalcar que aquest programa condueix a la normalitat democràtica que ja existeix en altres societats que respecten la memòria històrica.

Per a Romeva, el programa és pioner a Espanya i suposa un "pas endavant per resoldre un dèficit democràtic bàsic", si bé ha admès que és modest i arriba tarda, per la qual cosa ho afronten amb humilitat.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés