Actualitzat 14/11/2012 14:50

El Govern recorda a Cañete que ha de repartir els fons del carboni a partir de 2013

Conseller de Territorio y Sostenibilidad, Lluís Recoder
EUROPA PRESS

BARCELONA, 14 nov. (EUROPA PRESS) -

El conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat, Lluís Recoder, ha recordat aquest dimecres al ministre d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient, Miguel Arias Cañete, la seva promesa de què a partir de 2013 repartirà entre les diferents comunitats autònomes part dels fons del carboni que Espanya ha de començar a rebre, fruit del comerç d'emissions que entrarà en vigor el gener.

En una trobada amb periodistes per analitzar l'aprovació aquesta setmana de l'estratègia catalana d'adaptació al canvi climàtic (Escacc), Recoder ha assenyalat que Cañete s'ha mostrat disposat a territorialitzar una part dels fons, sempre que també es reparteixin les responsabilitats i les comunitats es comprometin amb l'objectiu últim de reduir les emissions.

El conseller ha assegurat que Catalunya està a l'avantguarda d'Espanya en la presa de decisions en aquest àmbit, com demostren els diversos plans aprovats a l'àmbit del canvi climàtic, i ha vist amb bons ulls que es reparteixi els diners en funció del compromís de cada administració.

Recoder ha estat acompanyat dels màxims responsables de la Generalitat en matèria de medi ambient: el secretari de Medi Ambient i Sostenibilitat, Josep Enric Llebot; la directora de Polítiques Ambientals, Marta Subirà, i el director de l'Oficina Catalana de Canvi Climàtic, Salvador Samitier, tot i la vaga general.

Samitier ha assenyalat, tot i això, que el ministre d'Indústria, Energia i Turisme, José Manuel Soria, ha expressat la seva intenció de què el fons serveixi per compensar part del dèficit tarifari de les elèctriques, fet que podria ser difícil de justificar davant d'Europa per la seva hipotètica incompatibilitat amb les polítiques de mitigació.

Subirà, per part seva, ha recordat el recurs d'inconstitucionalitat presentat per la Generalitat a l'estiu de 2011 contra la llei d'emmagatzematge de CO2, per entendre que se centralitzaven competències de les autonomies, i que ha estat admès a tràmit pel Tribunal Constitucional (TC).

ESTRATÈGIA CATALANA

La Generalitat ha aprovat aquest dimarts l'Escacc, un document que identifica 63 impactes fruit del canvi climàtic --la meitat ja observats a dia d'avui-- i proposa fins a 182 mesures per portar a terme abans de 2020 en un total d'11 sectors.

L'estratègia proposa mitigar els possibles efectes adversos que tindrà la prevista reducció de precipitacions i l'augment de les temperatures, i contempla els Pirineus i el litoral, especialment el Delta de l'Ebre, com les àrees geogràfiques més vulnerables.

Les prediccions dels experts apunten que abans que finalitzi aquest segle les temperatures augmentaran fins a 4,6 graus centígrads, que les pluges es reduiran entre un 10,8% i un 20,9%, i que la velocitat mitjana del vent també disminuirà al voltant del 5%.

Addicionalment, l'aportació al cabal dels rius caurà entre un 16% i un 34% i, paral·lelament, augmentarà la temperatura del mar i també el nivell del mateix.

Això tindrà repercussions en l'agricultura i la ramaderia, la biodiversitat, la pesca i els ecosistemes marins, la gestió de l'aigua, la gestió forestal, la indústria, les infraestructures de transport, la salut, el sector energètic, el turisme i l'urbanisme.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés