Actualitzat 26/01/2016 16:59

El Govern presenta un requeriment d'incompetència al decret de les avaluacions de primària

Neus Munté y Josep Rull
EUROPA PRESS

BARCELONA, 26 gen. (EUROPA PRESS) -

La Generalitat ha acordat presentar un requeriment d'incompetència davant de l'Estat espanyol contra el Reial decret que regula les proves de l'avaluació final d'educació primària que estableix la normativa estatal, un pas previ abans de demanar el conflicte d'incompetència davant del Tribunal Constitucional (TC).

L'Executiu català creu que el decret vulnera la competència de la Generalitat en matèria educativa i la competència en matèria de llengua pròpia i, a més, suposa una vulneració del règim lingüístic de l'ensenyament establert a l'Estatut.

La Generalitat considera que el Reial decret vulnera la competència en matèria educativa perquè regula la prova "de manera massa detallada", ja que l'Estat central s'hauria de limitar a regular les bases i no el seu desenvolupament

Segons el Govern català, la norma no es limita a concretar els criteris d'avaluació i les característiques generals de la prova, sinó que "realitza també una regulació expressa de la llengua que podria realitzar-se".

La Generalitat considera que vulnera la seva competència en matèria de llengua pròpia, ja que estableix un dret d'opció lingüística per part dels pares que poden escollir la llengua que els fills han de realitzar --castellana o cooficial corresponent--.

El Govern català afirma que l'Estat espanyol "no pot determinar" aquest dret d'opció lingüística perquè el dret a l'educació, a l'aspecte de la llengua, no garanteix el dret de lliure opció dels pares a rebre l'ensenyament exclusivament en una de la llengües oficials, com recull una sentència del TC del 2010.

També ha considerat que vulnera el règim lingüístic de l'ensenyament a Catalunya perquè l'Estatut estableix que el català s'ha d'utilitzar normalment com llengua vehicular i d'aprenentatge en el sistema educatiu.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés