Publicat 19/04/2015 11:55

El Govern posposa regular l'ús del 'burca' i el 'niqab'

Espadaler afirma que el seguimiento del uso del 'burka' no pretende criminalizar
AYUNTAMIENTO DE TÀRREGA

BARCELONA, 19 abr. (EUROPA PRESS) -

La Conselleria d'Interior de la Generalitat ha posposat regular l'ús del 'burca' i el 'niqab' aquesta legislatura davant de l'avançament electoral, malgrat tenir-lo en el seu calendari de projectes legislatius per a 2015 i tenir aprovada la memòria prèvia de l'avantprojecte de llei, segons han explicat a Europa Press fonts parlamentàries i del departament.

La regulació de l'ús dels vels integrals s'incloïa en la futura llei de l'espai públic, que pretenia fixar els suposats en els que es podria utilitzar aquesta peça, i segons ha anunciat el conseller d'Interior, Ramon Espadaler, el juliol, volien iniciar la seva tramitació després de l'estiu, tot i que finalment han hagut de posposar-ho a causa de l'avanç de les eleccions autonòmiques al 27 de setembre.

Segons va detallar el conseller en una resposta parlamentària de juliol de 2014, preveia incloure la regulació del 'burca' d'aquí als suposats d'ocultació de la cara en la via pública i s'anava a fer sobretot per motius de seguretat i en cap cas per motius religiosos.

La llei, que s'havia de basar en l'article 164 de l'Estatut, pretenia ser un paraigua a les ordenances municipals que regulaven aquesta qüestió, com la de Lleida i Reus, després que fossin suspeses pel Tribunal Suprem i el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) al no tenir competències per a això.

La iniciativa, a més, donava compliment a una moció del Parlament aprovada el juliol de 2013 on s'instava al Govern a legislar sobre el tema, amb els vots de CiU, PSC, C's i PP, l'abstenció d'ERC i el vot en contra d'ICV-EUiA i la CUP.

Diverses fonts parlamentàries han explicat a Europa Press que no creuen que la regulació es dugui a terme en aquesta legislatura i que els membres de la comissió d'Interior del Parlament, la que hauria d'abordar-la, no tenen "notícies" d'ella.

Des dels ecosocialistes celebren que no es promogui i, a més, consideren que era més urgent impulsar lleis com la de Protecció civil, la d'Extinció d'Incendis i la del Sistema de Policia de Catalunya, malgrat que tampoc s'ha fet.

SENTÈNCIA TEDH

La Gran Sala del Tribunal Europeu de drets humans va dictaminar el juliol de 2014 que la llei que prohibeix a França l'ús del 'burca' o el 'niqab' no contravé la Convenció Europea de drets humans, una decisió que el Govern català anava que s'ha de tenir en compte a l'hora de legislar sobre aquesta matèria.

La resolució sostenia que la llei francesa no suposa una vulneració de l'article vuitè de la Convenció Europea de drets humans, el relatiu al dret al respecte a la privacitat, ni el novè, el relacionat amb el respecte a la llibertat de pensament i religió, i el catorzè, que prohibeix la discriminació.

Segons va dir en el seu moment Espadaler, aquesta sentència obria una "nova perspectiva" per legislar sobre el 'burca' i el 'niqab' no només des de l'àmbit de la seguretat pública, sinó també des de les perspectiva de la dignitat de la dona.

PROJECTE HERETAT

Aquest projecte de llei el va heretar Espadaler del seu antecessor, Felip Puig, que al seu moment preveia tenir-lo llest per portar-lo al Parlament a finals de 2012, i que considerava un dels seus grans projectes legislatius.

Segons va anunciar Puig en el seu moment, havia de ser una norma d'ampli espectre per vetar la prostitució al carrer, prohibir cares tapades en les manifestacions i regular el 'burca', i també es va veure truncada per la convocatòria d'eleccions.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés