Actualitzat 13/03/2017 11:58

El Govern invertirà un 15% més en salut mental reforçant l'atenció a nens i ancians

C.Puigdemont presenta el Pla integral de salut mental
EUROPA PRESS

Presenta el Pla integral d'atenció a les persones amb trastorn mental i addiccions

BARCELONA, 13 març (EUROPA PRESS) -

El Govern invertirà un 15% més de pressupost en l'àmbit de la salut mental el 2017, en passar de 500 milions el 2016 a 575 milions per aquest any, per reforçar amb més professionals l'atenció i prevenció en nens, joves i ancians.

Ho ha dit el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, en la presentació del Pla integral d'atenció a les persones amb trastorn mental i addiccions, un nou "full de ruta" en l'abordatge de la salut mental que inclou 29 objectius i 71 actuacions.

"Posem de manifest el compromís de les institucions, les entitats i la societat alhora per fer un país millor", ha manifestat el president en afegir que la finalitat és millorar el benestar de les persones amb trastorns mental i addiccions i les seves famílies.

Una altra novetat del pla és la promoció d'una carta de drets i deures de les persones amb trastorn mental seguint la convenció de l'ONU per "garantir la igualtat d'oportunitats i la no discriminació", segons Puigdemont.

INFÀNCIA I ANCIANS

En l'àmbit de la infància, es farà una "integració funcional" dels centres de desenvolupament infantil i d'atenció precoç (Cdiap), els centres de salut mental infantil i juvenil (CSMIJ) i els equips d'assessorament i orientació psicopedagògica (EAP).

També es desenvoluparà el model de suport assistencial a la infància i a l'adolescència en el sistema de protecció, i s'implantarà un model d'atenció a l'alumnat amb necessitats educatives especials (NEE) associat a trastorns mentals.

A més, es constituirà un grup de treball per identificar àrees d'acció amb la finalitat de promoure una atenció integrada social i sanitària dels ancians amb trastorn mental, en col·laboració amb el Pla interdepartamental d'atenció social i sanitària (Piaiss).

El pla també preveu un conveni de col·laboració entre les Conselleries de Salut i Justícia de la Generalitat per millorar la salut mental a les presons catalanes i ampliar la cartera de serveis en tot el territori.

VALORACIÓ DE LES ENTITATS

El president del Fòrum de Salut Mental, Enric Arqués, ha celebrat el fort impuls polític, en les seves paraules, i ha subratllat que "és necessari que sigui una estratègia de país", a més de demanar que la priorització pressupostària es mantingui en el futur.

Des de la Fundació Veus, el seu president, Edgar Vinyals, ha destacat la diversitat de sectors que ha unit l'acte --partits, psicòlegs, psiquiatres i infermeres-- i els ha reclamat una "empatia radical" i lideratges imperfectes que reconeguin les fragilitats.

El president de la Federació Salut Mental Catalunya, Israel Molinero, ha aplaudit la participació de tants departaments i que el pla estigui ben estructurat i calendaritzat: "No ens podem permetre que un país no vetlli per no respectar sense fissures els drets dels ciutadans".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés