Actualitzat 05/04/2017 10:03

El Govern insta les empreses a adherir-se al Pacte pel Celíac després de modificar-se la normativa europea

El reglament europeu considera adequats per a celíacs aliments amb gluten si no superen els 100 mg/kg

BARCELONA, 3 oct. (EUROPA PRESS) -

El conseller d'Empresa i Coneixement de la Generalitat, Jordi Baiget, ha instat aquest dilluns les empreses alimentàries catalanes a adherir-se al Pacte pel Celíac per millorar la informació al consumidor i donar més "certesa i seguretat" als celíacs i el seu entorn, tenint en compte que la normativa europea s'ha modificat aquest estiu i pot induir a confusions perquè inclou com a productes aptes per a celíacs aliments amb baixa quantitat de gluten.

L'Agència Catalana del Consum ha organitzat una jornada d'informació i divulgació sobre el Pacte pel celíac en la qual s'han detallat els canvis de la normativa comunitària.

Des del mes de juliol passat, el reglament permet que un producte pugui ser etiquetatge com a 'adequat per a persones amb intolerància al gluten' o 'adequat per a celíacs' tant si tenen menys de 20 mil·ligrams de gluten per quilo (20 ppm) --límit considerat de consum segur per a celíacs-- com si tenen menys de 100 mg/kg, una quantitat que té la consideració de 'molt baix en gluten'.

La presidenta de l'Associació de Celíacs de Catalunya, Olga Cuesta, ha considerat que aquesta nova regulació representa un "pas enrere, perquè genera confusió en la decisió de compra d'un consumidor celíac", amb els consegüents riscos per a la seva salut, ja que ha argumentat que està provat científicament que els celíacs poden consumir fins a 20 ppm de gluten de manera segura, però en cap cas fins a 100.

"Aquesta nova normativa ens cataloga als celíacs com si tinguéssim més o menys intolerància al gluten", ha lamentat, ja que ha criticat que no diferència una intolerància alimentària amb una malaltia com és la celiaquia, per la qual cosa ha recomanat als celíacs només consumir productes etiquetatges com aliments 'sense gluten'.

Baiget ha assegurat que les empreses adherides al Pacte pel Celíac mantindran el límit de 20 ppm en els seus productes aptes per a celíacs, cosa que ha remarcat que aporta seguretat i una millor informació als consumidors, davant de les confusions del reglament europeu.

L'adhesió al Pacte pel Celíac suposa un compromís voluntari de les empreses, basat en una declaració de responsabilitat --sense inspeccions--, que permet etiquetar els productes sense gluten amb el distintiu consistent en una espiga titllada acompanyada de la llegenda 'apta per a celíacs'.

OBERT A MÉS SECTORS

El cap del Servei de Normativa i Procediment de l'Agència Catalana del Consum (ACC), Quim Bernat, ha explicat que el Govern està plantejant l'opció d'obrir el Pacte pel Celíac a altres sectors d'activitat més enllà dels productors d'aliments i els comerços minoristes.

Ha indicat que es podrien adherir, per exemple, pastisseries, obradors i establiments de restauració, que en alguns casos ja estan oferint menús sense gluten.

Des de la creació del Pacte el 2004, les empreses adherides han passat de nou a 105, mentre que l'oferta de productes supera gairebé els 3.000.

Segons l'Associació de Celíacs de Catalunya, l'evolució de les empreses fabricants de productes sense gluten està experimentant els últims anys un creixement exponencial: actualment hi ha al voltant de 870 empreses que comercialitzen més de 13.000 productes sense gluten, xifres que situen espanya com el tercer país del món en llançament de productes sense gluten, amb un creixement anual sostingut d'un 28% des del 2008.

A Catalunya, la celiaquia se situa entre un 1% i un 2% de la població i és tres vegades més freqüent en dones que en homes; segons l'associació, al menys un 7% dels catalans (unes 525.000 persones) pateixen una patologia relacionada amb la ingesta de gluten, i el seu únic tractament és el seguiment d'una dieta sense gluten estricta tota la vida.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés