Actualitzat 31/03/2017 06:16

El Govern impulsarà l'Observatori català de la dependència el març

Bassa assegura que les 24.235 persones que esperen residència reben "alguna prestació"

BARCELONA, 23 nov. (EUROPA PRESS) -

La consellera de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat, Dolors Bassa, ha anunciat aquest dimecres que a final de març del 2017 es presentaran les bases de la Llei catalana de l'autonomia personal i es crearà l'Observatori del sistema català de la dependència.

En comissió parlamentària, Bassa ha relatat les actuacions del seu departament el 2016 per a l'atenció a la dependència i ha assegurat que el 2017 "acabaran de revertir-se les retallades", mentre que l'Observatori crearà un mapa interactiu que recollirà tots els recursos del sistema de protecció social públic.

Bassa ha postil·lat que hi ha 24.235 persones en llista d'espera de residències però que "tot el món té alguna prestació", per la qual cosa tot i esperar estan atesos en el sistema de protecció social, i fins i tot ha afegit que 6.300 persones en espera estan a residència amb PEV.

El secretari d'Afers Socials i Famílies, Francesc Iglesies, ha lamentat que les retallades dels últims anys han generat certa "perversió" en el sistema, amb aspectes com les llistes d'espera i molta pressió en els centres de dia, que han hagut d'adaptar el seu model inicial: "Sabem que els usuaris s'apunten a llistes d'espera de residències indiscriminadament", independentment de si aquest seria el millor recurs.

Bassa ha citat que 9.790 persones que estaven en espera han renunciat aquest any a entrar a una plaça pública quan se les ha trucat per entrar, fet que ha assegurat que s'ha donat gràcies a la feina en la direcció social i les millores en l'atenció, per exemple amb l'augment del 15% els recursos que ha inclòs el contracte programa amb ajuntaments.

APORTACIÓ ESTAT

Iglesies ha lamentat que l'Estat aportava un terç del cost de l'atenció a la dependència el 2008, i a més de no arribar mai al 50% promès, ha caigut en picat els últims anys, per la qual cosa si s'ha mantingut l'atenció ha estat gràcies a l'esforç de la Generalitat.

Bassa ha explicat que va dirigir una carta amb aquest reclam a la nova ministra de Sanitat, Afers Socials i Igualtat, Dolors Montserrat i Montserrat, després de nomenar-se, i que aquesta va respondre l'endemà i ha dit que "es parlarà bilateralment" d'aquests assumptes, per la qual cosa espera trobar-se amb ella quan visiti Catalunya.

GRUPS PARLAMENTARIS

La diputada de C's Noemí de la Calle ha afirmat que l'avaluació mostra una situació de la dependència llunyana al que seria òptim i ha lamentat que Bassa no hagi citat les 22.500 morts entre 2011 i 2015 de persones sense valoració o sense PIA.

Raül Moreno (PSC) ha demanat que el president de la Generalitat Carles Puigdemont reclami a l'Estat el finançament a la dependència que Bassa ha assegurat que aquest ha deixat d'aportar, i ha criticat que Iglesies parlés que usuaris s'apunten de manera "indiscriminada" a residències perquè si ho fan és en previsió de llistes d'espera de fins a quatre anys.

La diputada del SíQueEsPot Marta Ribas ha retret al Govern cinisme en el seu diagnòstic, per exemple amb l'augment dels diners de butxaca que ha estat mesos anunciat sense aplicar, i ha assegurat que "si algú ha de fer-se la víctima en el sistema de la dependència són els usuaris", que han doblat la seva aportació, i no la Generalitat.

Fernando Sánchez Costa (PP) ha qualificat de parcial i tramposa la informació aportada pel Govern sobre el finançament estatal, que ha assegurat que arriba de dues vies: "Si de veritat els preocupa el finançament vagin a Madrid i no ens deixin als catalans a l'estacada", ha afirmat, i ha recordat que la ministra és catalana i coneix la situació.

La diputada de la CUP Gabriela Serra ha coincidit amb Bassa que una Catalunya independent tindria més recursos per a la dependència i ha cridat a repensar el sistema de la dependència i preguntar-se quants ancians van a residències perquè hi ha una falta de garantia de rendes, recursos i salaris justos.

Anna Figueras (JxSí) ha criticat que "sembla que l'objectiu de les compareixences per a molts grups és criticar", en lloc de valorar positivament que el Govern aporti dades i un diagnòstic, i ha lamentat que el copagament s'incloïa en la concepció de la llei estatal per assegurar la sostenibilitat, i no ha estat un capritx d'alguns governs.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés