Publicat 01/05/2016 11:50

El Govern impulsa el primer pla estable per afrontar els episodis de sequera a Catalunya

Embalse de Boadella 2014
ACA

Des de l'última sequera del 2007 els ciutadans han reduït un 20% el consum d'aigua

BARCELONA, 1 maig (EUROPA PRESS) -

La Conselleria de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat ha elaborat el primer pla estable per afrontar els episodis de sequera a Catalunya, que "substituirà la gestió de les sequeres anteriors", basada en l'aprovació urgent de decrets de mesures excepcionals sobre l'ús de l'aigua.

En una entrevista d'Europa Press, el director de proveïment de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), Jordi Molist, ha explicat que el pla té l'avantatge que estarà vigent abans que es produeixi una sequera forta: "Els usuaris sabran amb antelació les mesures que els afectaran".

Una altra millora que ha assenyalat és que el text es posarà a informació pública --al maig, després de passar per la supervisió de totes les conselleries-- prèviament a la seva aprovació, que tindrà lloc abans que finalitzi l'any.

"El pla sempre estarà vigent, no com un decret en funció de la sequera, sinó sempre", fet que permetrà tenir més agilitat i flexibilitat per declarar una alerta, ja que podrà afectar unitats individuals --el districte de conca està dividit en 18 unitats en funció de l'origen de l'aigua--, sense aplicar mesures generals.

El document --amb una vigència de sis anys vista-- elabora un pronòstic artificial a partir de la pitjor sequera que va viure Catalunya del període 2007-2008: "L'empitjora artificialment per veure si el sistema és capaç de suportar-lo", tenint en compte també les incerteses del canvi climàtic i del propi caràcter aleatori del clima.

Ha relatat que "una de les herències positives" de la sequera del 2007 és que ha baixat un 20% el consum d'aigua a causa de la conscienciació de la ciutadania, un percentatge que es va mantenir estable fins a 2015, quan va començar a créixer una mica la despesa hídrica.

EMBASSAMENTS AL 69%

"Els nivells ara no són preocupants, per tant, aquest any no entrarem en situació d'alerta", malgrat que els embassaments catalans estan al 69% de la seva capacitat --al 82% el 2015--, ha precisat Jordi Molist, en detallar que la situació de prealerta es declara en arribar al 60% i la d'alerta, al 40%.

Moltes de les mesures que preveu el pla són noves perquè des de l'última sequera s'han creat nous recursos, com la dessalinitzadora del Prat de Llobregat (Barcelona) --60 milions de metres cúbics a l'any--; la de Tordera (Barcelona) --que ha incrementat de 10 a 20 milions la seva capacitat--, i l'estació de regeneració d'aigua del Llobregat.

LES MESURES DEL PLA

El pla "defineix de quina manera s'han de coordinar els recursos per a la gestió òptima" en una situació de sequera, i detalla les restriccions de l'ús de l'aigua que han d'aplicar els ciutadans a partir de tres nous nivells de gravetat: alerta, excepcional i emergència.

"Defineix els usos permesos, limitats i prohibits de manera més detallada que en els decrets, i busca resoldre els problemes generats en la sequera passada, amb criteris que a vegades eren confusos", ha sostingut Molist.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés