Publicat 09/05/2016 18:22

El Govern estudia protegir el cel fosc del Parc Natural del Montsant

Mapa de calidad del cielo nocturno
GOVERN

LLEIDA, 9 maig (EUROPA PRESS) -

La Conselleria de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat està estudiant amb profunditat les condicions de foscor del Parc Natural del Montsant (Lleida) per elaborar una proposta de protecció, ha informat aquest dilluns el departament en un comunicat.

El mapa de qualitat del cel nocturn a Catalunya, que recull mesuraments entre el 2012 i el 2015, destaca l'elevada qualitat del dels parcs del Montsant, Alt Pirineu, dels Ports i de l'Albera (Lleida), i el de serra del Montsec, que considera de "categoria excepcional".

En el cas de serra del Montsec, s'ha observat que els nuclis urbans interiors "no influeixen de manera rellevant en la qualitat del cel" i que les majors amenaces procedeixen de nuclis fronterers, com Balaguer i Tremp i, sobretot, de Lleida i Barcelona.

El mapa ha constatat una millora en alguns llocs respecte a fa una dècada, gràcies a la substitució de les llums de vapor de mercuri per les de vapor de sodi, i també s'ha realitzat una prova pilot per implantar sensors automàtics que permetin disposar d'una xarxa de monitoratge de la qualitat del nocturn en el futur.

Respecte als parcs naturals d'Aiguamolls de l'Empordà, Cap de Creus, Zona Volcànica de la Garrotxa, Montseny i Sant Llorenç del Munt i l'Obac, la campanya ha confirmat "una gran variabilitat" de la qualitat del cel nocturn en funció de la proximitat a nuclis urbans.

BAIXA QUALITAT A BARCELONA

En el cas del Parc de Collserola, l'àrea metropolitana comporta "una baixa qualitat del cel fosc", segons el departament, que afegeix que les pròximes campanyes inclourà un estudi més detallat de les zones amb més qualitat per valorar el desenvolupament de projectes de millora.

Una qualitat dolenta del cel pertorba les condicions naturals del mig nocturn, afectant als ecosistemes i a la biodiversitat, a més de tenir conseqüències perjudicials per al medi ambient en general.

Segons Territori, un bon indicador de la contaminació lumínica és la mesura de la brillantor del fons del cel, atribuïble a la radiació de fonts o objectes celestes i a la luminiscència de les capes altes de l'atmosfera.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés