Actualitzat 30/03/2017 01:30

El Govern comença un procés participatiu per definir les polítiques migratòries fins al 2020

Mesures contra el fracàs escolar, un model propi d'asil i prevenció de les discriminacions, entre les propostes

BARCELONA, 21 oct. (EUROPA PRESS) -

La Conselleria de Treball, Afers Socials i Ciutadania de la Generalitat ha iniciat un procés participatiu, obert a entitats i ciutadania, per definir les polítiques del Pla de Ciutadania i de les Migracions 2017-2020, que preveu tenir aprovat el gener del 2017 i que tindrà una dotació pressupostària d'entre nou i deu milions d'euros.

En roda de premsa aquest divendres, la consellera Dolors Bassa i el secretari d'Igualtat, Migracions i Ciutadania, Oriol Amorós, han presentat el document base del futur pla, que es basa en quatre eixos bàsics: compromís amb una cultura pública comuna en una societat cohesionada; polítiques per a la igualtat en la diversitat; acollida de refugiats, i gestió integral de les polítiques de ciutadania i migracions.

La consellera ha remarcat la importància que les polítiques d'immigració i ciutadania comptin amb el màxim consens, i ha advocat per mesures que apostin per la igualtat a la feina i l'escola i l'equitat.

Bassa i Amorós han emfatitzat la voluntat de la Generalitat que el focus passi de "procés migratori a parlar de ciutadania", amb plens drets i deures, i en visibilitzar que Catalunya és un territori divers que basa el seu model de convivència en un equilibri entre la cohesió i la diversitat.

Amorós ha recordat que el 40% de les persones amb nacionalitat estrangera a Catalunya porten més de 10 anys, i ha destacat que el nivell de convivència és superior al qual viuen altres països europeus, on partits xenòfobs tenen quotes de suport superiors al 10%.

Sota la premissa que la immigració ha arribat per quedar-se, el pla compte, a més dels quatre eixos bàsics, amb 15 línies de treball, 44 programes i 250 mesures, i a partir d'aquest divendres, que s'ha iniciat el procés participatiu, es desenvoluparan 14 sessions per tot Catalunya per fer aportacions.

ESCOLA I FEINA

Amorós ha assenyalat que a l'àmbit del model de convivència s'ha de fer visible la diversitat, lluitar contra la discriminació i racisme, que en gran part està ocult, i prevenir la islamofòbia i l'extremisme violent, mentre que al de la igualtat cal fer davant de la millora de l'ocupabilitat de la immigració, millorar l'èxit escolar dels fills d'immigrants i accessibilitat als llocs de treball públics, on només representen un 0,7% del total.

Ha remarcat que en el curs 2014/2015 un 9,8% d'alumnes no es va graduar en ESO, però que aquest percentatge augmentava a entre el 28% i 40% si eren nord-africans, llatinoamericans i asiàtics, i que el pla proposa reforç escolar i plans de dinamització del temps educatiu no lectiu.

En matèria d'acollida de refugiats, Amorós ha reiterat que la Generalitat està preparada per a això, amb més de 1.200 places --de les quals només 400 estan ocupades--, i ha assenyalat que davant del "col·lapse" que viu el sistema de protecció internacional a Espanya, planteja desenvolupar un sistema d'asil català propi, gestionat des de la proximitat i amb participació de la societat.

El document base també planteja que Catalunya prepari les "eines necessàries" per a la gestió integral de les polítiques d'immigració, amb l'oferta del servei de primera acollida, l'adequació del marc normativa a noves realitats migratòries i el desplegament de l'Agència dels Migracions de Catalunya.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés