Publicat 01/02/2015 12:51

El Govern aprova pagar el nou tractament contra l'hepatitis C a tot pacient si ho demana el seu metge

Virus de la hepatitis C
AJC1/FLICKR

El CatSalut té un protocol que ja ha enviat als hospitals

BARCELONA, 1 febr. (EUROPA PRESS) -

El Govern, mitjançant el Servei Català de Salut (CatSalut), ha aprovat pagar el nou tractament contra l'hepatitis C a tots els pacients catalans a qui els metges ho prescriguin seguint un protocol, malgrat que l'Estat ha limitat el finançament als casos més greus per l'elevat cost del fàrmac.

Segons ha explicat a Europa Press el gerent d'Atenció Farmacèutica i Prestacions Complementàries, Antoni Gilabert, el CatSalut ha elaborat aquest protocol que ja ha enviat als hospitals catalans en què deixa constància que es pagarà el tractament amb sofosbuvir i simeprevir a tots els malalts hepàtics que compleixin els criteris clínics.

El protocol ha estat redactat d'acord amb les recomanacions de la Comissió Farmacoterapèutica de la Medicació Hospitalària de Dispensació Ambulatòria, de la qual formen part els principals agents del sector i que està presidida pel director de l'Institut d'Oncologia Vall d'Hebron de Barcelona, Josep Tabernero.

"Les recomanacions indiquen que el sofosbuvir i el simeprevir poden beneficiar a més casos dels estipulats per l'Estat", ha destacat Gilabert, que ha recordat que el Govern ja es va avançar a l'aprovació d'aquests criteris i ha començat a subministrar de manera pionera el fàrmac l'abril de 2014 abans que arribés a Espanya el novembre del mateix any.

En aquest període d'atenció, el Govern va finançar el tractament a 219 pacients: "Es tractava de persones greus, que no podien esperar que l'Estat negociés amb la farmacèutica les condicions de compra del fàrmac", la administració combinada del qual té un cost d'entre 44.000 i 82.000 euros.

A aquests pacients tractats de manera anticipada s'han sumat 285 que han estat tractats amb sofosbuvir després que comencés a finançar-lo l'Estat i 330 més tractats amb simeprevir, per la qual cosa el Govern ja ha assumit el tractament a 615 malalts hepàtics.

CINC SUPÒSITS

Gilabert ha concretat els cinc supòsits en els que l'Estat finança el tractament: pacients ja trasplantats, en llista d'espera, amb cirrosi hepàtica, amb contraindicacions per ser tractat amb interferó i després d'haver fracassat amb altres pautes terapèutiques.

"A Catalunya es beneficiaran tots els pacients que estipulin els metges, també els de grau F2 i F3", que no són els més greus, ha explicat, i ha destacat que també es tractarà a dones en edat fèrtil amb intenció de tenir fills i a pacients amb alt risc de contagi en funció de la seva situació social i professional, sobretot personal sanitari.

Ha destacat que l'Estat està treballant amb experts la possibilitat d'ampliar els criteris per tractar a més pacients: "El nostre protocol s'anirà revisant per incloure qualsevol modificació que faci el Ministeri de Sanitat".

Ha lamentat que no existeixen registres rigorosos de l'abast de l'hepatitis C a Catalunya, per la qual cosa s'ha iniciat un estudi demogràfic i sociològic que permetrà determinar els pacients i reduir contagis.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés