Actualitzat 14/07/2016 18:37

El Govern anuncia un "acord" sobre la nova llei d'emergència social per sortejar el TC

Meritxell Borràs, consellera de Gobernación
EUROPA PRESS

La PAH critica la nova normativa i es desmarca del pacte

BARCELONA, 14 Jul. (EUROPA PRESS) -

La consellera de Governació, Administracions Públiques i Habitatge, Meritxell Borràs, ha anunciat aquest dijous un "acord" del grup encarregat de redactar la nova llei d'emergència social per sortejar la sentència del Tribunal Constitucional (TC) que va suspendre l'anterior norma sobre el mateix tema.

En declaracions a TV3 recollides per Europa Press, ha afirmat que el grup ha acordat "un text jurídicament sòlid que dóna resposta als articles suspesos i dóna eines als actors que han de donar solucions immediates a les necessitats d'emergència a l'àmbit de l'habitatge".

La consellera ha explicat que la nova llei permetrà utilitzar de "forma temporal els habitatges buits d'entitats financeres per donar-los un ús social" i que es farà servir un sistema d'expropiació temporal de l'ús de l'habitatge, que permetrà usar-la en un període d'entre 4 i 10 anys.

"Obligarem les entitats financeres a donar-nos aquests pisos en perfecte estat", ha assegurat la consellera, que ha dit que durant les pròximes setmanes començarà el tràmit d'exposició pública de la llei, que després haurà de tramitar-se al Parlament.

La norma també preveu un sistema perquè les entitats bancàries i grans propietaris ofereixin un lloguer social a les famílies vulnerables que estiguin a punt de ser desnonades, cosa que el Govern considera que servirà per evitar desnonaments i per no poder fer fora ningú si no se li ofereix un lloguer social.

La iniciativa de fer aquesta llei va partir del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, que ha plantejat fer una nova norma per "sortejar" els recursos que el Govern espanyol havia presentat contra la llei emergència social que va aprovar el Parlament el 2015.

ACORD PARCIAL

Borràs ha explicat que el text està "àmpliament acordat" entre la Generalitat, el Consell del Col·legi de l'Advocacia, i les dues entitats municipalistes de Catalunya, l'Associació Catalana de Municipis (ACM) i la Federació de Municipis de Catalunya (FMC), però no ha inclòs la PAH, que també formava part del grup de treball.

La Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) ha criticat en un comunicat aquest dijous que la proposta de llei serà difícil d'aplicar i "es queda curta" per respondre a l'actual emergència habitacional, perquè té mecanismes lents, limitats en alguns casos a actuacions voluntàries, i han augurat que tindrà pocs resultats.

Per exemple, asseguren que la nova llei ha substituït la cessió obligatòria de la Llei 25/2015 per la utilització temporal d'habitatges per interès social, una mesura amb limitacions que dificulten l'aplicació urgent, a més d'aplicar-se només a un registre de pisos buits al qual no és obligatori inscriure's, ha assenyalat.

Un dels articles clau de la llei obligava les grans tenidors a oferir lloguer social per evitar desnonaments, i la PAH ha observat que el nou text obliga al reallotjament obligatori per impagament, però es limita només "als titulars del registre de pisos buits de la Generalitat" --entitats financeres i fons d'inversió--, sense donar resposta a altres casos d'impagats de lloguer, que ha dit que són la gran majoria.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés