Actualitzat 31/03/2017 05:29

Govern i ajuntaments impulsen un protocol d'inserció sociolaboral de manters

Uns 100 venedors de Barcelona ja s'acullen a plans municipals de reinserció

BARCELONA, 22 nov. (EUROPA PRESS) -

El secretari d'Igualtat, Migracions i Ciutadania de la Generalitat, Oriol Amorós, ha anunciat aquest dimarts un protocol per abordar el top manta i en què treballaran conjuntament el Govern i els ajuntaments catalans per oferir alternatives sociolaborals als manters.

En roda de premsa després de la reunió interadministrativa convocada pel Síndic de Greuges, Amorós ha explicat que el Govern lidera aquest protocol que vol abordar el fenomen oferint als venedors ambulants alternatives sociolaborals a la venda il·legal als carrers, com ja fa l'Ajuntament de Barcelona des de fa un any.

El protocol preveu que els ajuntaments de municipis afectats pel fenomen --on hi ha venda ambulant i viuen aquestes persones-- es dediquin a detectar persones susceptibles d'acollir-se a aquestes iniciatives d'inserció sociolaboral i que aportin aquestes dades a la Generalitat.

Una vegada detectades aquestes persones, la Generalitat els oferirà un acompanyament jurídic perquè, en els casos que sigui possible, puguin ser regularitzades seguint les normes que dicta l'administració, i a més tindrà un servei de reconeixement de títols universitaris i programes de formació i treball.

Alhora, treballaran perquè aquests venedors comprenguin que és més "interessant" per a ells treballar legalment, tot i que són conscients que aquest protocol no eradicarà la venda ambulant il·legal, perquè és un problema complex, ha admès el secretari d'Igualtat.

Amorós ha explicat que les aportacions econòmiques dependran de l'aprovació dels Pressupostos de la Generalitat i ha assegurat que, si tiren endavant, podran assistir a unes 200 persones que s'acullin a aquest protocol, tot i que ara estan pendents que els ajuntaments facin recompte de quants manters poden estar interessats.

Així, es donen de marge fins a mitjans de febrer perquè els ajuntaments facin aquest treball de detecció, per després determinar exactament quantes persones seran ateses dins del programa.

El síndic de Greuges, Rafael Ribó, ha valorat que, quatre mesos després de la primera reunió entre administracions, s'ha fet un pas per abordar el fenomen, i ha reclamat "continuïtat en les polítiques", a més d'anunciar que la següent reunió serà el 14 de març.

OBSERVATORI

Ha explicat que a la reunió s'ha informat de les conclusions de dos grups de treball: el que s'encarregava de la vessant policial i el de la vessant social, i en el primer s'ha proposat crear un observatori per comparar què fan les policies d'altres països europeus i quines mesures han funcionat.

Ha distingit el fenomen de la venda il·legal de l'existència dels propis manters, ha dit que és un fenomen molt complex, i ha demanat "lleialtat i claredat" entre administracions per evitar qualsevol 'efecte crida'.

AJUNTAMENT DE BARCELONA

El primer tinent d'alcalde de Barcelona, Gerardo Pisarello, ha informat que l'últim any els plans de reinserció laboral de l'Ajuntament han arribat a un centenar de manters i ha fet un balanç positiu ja que de mitjana a la ciutat hi ha uns 250 venedors.

Actualment la ciutat té 43 plans d'ocupació, tots de mínim un any, i 11 plans de formació a Mercabarna, a més d'haver creat una cooperativa de manters en què participen 15 persones i volen arribar a les 25.

Considera que la reunió interadministrativa és un espai de "gran utilitat" per abordar un fenomen polièdric que afecta moltes ciutats de Catalunya i de la resta d'Europa i ha elogiat que s'hagi abordat com un tema de país, en les seves paraules.

El tinent d'alcalde ha destacat que la Generalitat hagi presentat protocol sobre sortides sociolaborals a la venda ambulant perquè, com ha defensat el consistori, "l'aproximació al fenomen no pot ser només policial".

Ha constatat que "les aproximacions socials i policials comencen a produir resultats" i ha valorat positivament el treball policial fet per minimitzar la venda ambulant a la capital catalana.

Segons Pisarello, la coordinació dels diferents cossos policials ha permès "afrontar de manera adequada alguns moments complexos com els de l'estiu".

A la reunió també han assistit el director de Mossos, Albert Batlle; la directora de Comerç, Munta Vilalta; la cap de l'oficina d'Estrangeria de la Delegació del Govern espanyol, Elena Nieto; el director de seguretat corporativa del Port de Barcelona, Bernat Baró, i alcaldes, regidors i responsables de seguretat dels ajuntaments de Calafell, Castelldefels, Figueres, Salou, Sitges, Terrassa, El Vendrell, així com representants de l'Associació Catalana de Municipis (ACM) i la Federació de Municipis de Catalunya (FMC).




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés