Actualitzat 27/04/2015 14:59

La Generalitat vol reforçar la salut mental a les escoles després de l'agressió mortal

María Neira (OMS), conseller Boi Ruiz, Antoni Mateu (secr.Salud Pública Govern)
Foto: EUROPA PRESS

Boi Ruiz crida les famílies a no amagar la malaltia mental i a acudir al metge

   BARCELONA, 27 Abr. (EUROPA PRESS) -

   La Conselleria de Salut i la d'Ensenyament de la Generalitat treballen per revisar el programa 'Salut i escola' i reforçar la salut mental als centres educatius, després de l'agressió mortal d'un alumne de 13 anys a un professor a un institut de Barcelona.

   Ho ha explicat aquest dilluns el conseller de Salut, Boi Ruiz, juntament amb el secretari de Salut Pública, Antoni Mateu, després de preguntar-li per aquest cas a la roda de premsa sobre el primer any del Pla Interdepartamental de Salud Pública (Pinsap) de la Generalitat, i ha insistit a desvincular violència de malaltia mental.

   Ha precisat que, un cop hagin revisat el pla, plantejaran "els punts de reforç que s'hagin de fer d'una manera clara", i ha avançat que no es farà uniformement perquè les poblacions de risc no són les mateixes, a més de recordar que la relació entre Ensenyament i Salut Pública és contínua.

   "Hem tingut una desgràcia que no cal repetir i reforçarem el que calgui al sistema", ha insistit el conseller sobre l'agressió, que considera excepcional, i ha destacat tant el programa 'Salut i escola' com la xarxa infantil i juvenil de salut mental a l'atenció primària, que ha permès detectar un augment molt important de demanda en aquest àmbit.

   Ha incidit que les persones amb una patologia mental no l'han d'amagar i que la societat ha de ser "prou receptiva per saber que és una persona diferent però que no ha de ser apartada com un element d'associació entre salut mental i violència".

   Aquest és un dels reptes que apunta Salut, ha insistit Boi Ruiz: "Per molt que posem mecanismes, si qui té una malaltia mental s'inhibeix i no consulta perquè té por al rebuig social, tenim un problema", que cal abordar des del sector sanitari i educatiu.

   Ha afirmat que, malgrat la "desgràcia" viscuda a l'institut, Catalunya no té el problema d'altres països en què les persones amb malalties mentals estan poc integrades socialment i hi ha poca preocupació pública.

MÉS CASOS DE SALUT MENTAL EN NENS

   Ha precisat que les consultes en salut mental infantil i juvenil han crescut, mentre que l'atenció mental en adults ha disminuït: "Això significa que hi estem més a sobre i hi ha menys por a portar el nen perquè el visiti algun professional perquè té alguna alteració de salut mental".

   Segons Boi Ruiz, l'augment es deu al fet que existeixen més casos derivats de la "situació socioeconòmica que viu el país", ja que alguns joves desencadenen estats d'angoixa a causa dels problemes econòmics i situacions d'atur dels seus familiars.

   Una altra raó que ha donat és que existeix "menys por" a manifestar-ho, perquè les famílies estan més disposades i quan s'enfronten a un cas de malaltia mental no ho amaguen, ha celebrat el responsable de Salut a Catalunya.

   La directora del departament de Salut Pública i Medi Ambient de l'OMS, María Neira, que ha assistit a la I Jornada de Treball del Pinsap, ha defensat "evitar l'estigmatització" de la malaltia mental.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés