Publicat 11/06/2016 11:36

La Generalitat proposa incrementar les prestacions per a famílies d'acollida de menors

Agnès Russiñol, directora del Instituto Catalán de la Acogida
EUROPA PRESS

Una jornada debat aquest dissabte com millorar el model català d'acollida

BARCELONA, 11 juny (EUROPA PRESS) -

La Generalitat treballa en un pla estratègic que proposa incrementar la prestació econòmica per a famílies d'acollida de menors, amb la intenció de millorar les seves condicions i captar noves famílies, a més d'adoptar mesures de discriminació positiva en àmbits com la inscripció escolar.

La directora de l'Institut Català de l'Acollida i l'Adopció (Icaa), Agnès Russiñol, ha explicat, en una entrevista d'Europa Press, que el pla estarà llest al setembre, garantirà l'interès superior del menor i prioritzarà l'acollida en família de nens de menys de sis anys, evitant l'ingrés en centres.

La prestació econòmica que cobren les famílies d'acollida i que l'Icaa vol incrementar --si ho permet la disponibilitat pressupostària, ha precisat Russiñol-- se situa al voltant de 450 i 600 euros, amb una base de 350 per nen a la qual se sumen complements per discapacitat.

A Catalunya hi ha 1.017 menors a càrrec de 612 famílies alienes d'acollida, una xifra que volen augmentar davant dels 592 menors que estan en centres en espera d'una família ---87 d'ells són menors de sis anys--, per la qual cosa promouran una campanya que donarà a conèixer aquesta possibilitat, més desconeguda que l'adopció, ha observat la titular de l'Icaa.

PREINSCRIPCIÓ ESCOLAR

Aquest curs s'ha afegit per primera vegada en la preinscripció escolar una casella per indicar que es tracta de nens tutelats --així com si tenen necessitats especials--, perquè les famílies puguin portar els acollits a la mateixa escola que els seus fills biològics.

Els menors tutelats per la Direcció General d'Atenció a la Infància i a l'Adolescència (Dgaia) estan empadronats en un mateix edifici de l'administració i els tocaria a tots un mateix centre.

A més d'aquestes mesures de discriminació positiva, en l'elaboració del pla aborden el model de professionalització de les Unitats Convivencials d'Acció Educativa (Ucae), persones seleccionades i qualificades, amb formació i experiència, per acollir nens en situació especial --com grups de germans o adolescents--.

Les Ucaes es van crear el 2010 com un model professional que cotitzava, a través d'un contracte de treballador autònom econòmicament dependent (Trade), però a partir de 2012 el Govern va decidir no fer més contractes d'aquest tipus i va recuperar la modalitat de prestació.

Russiñol ha explicat que treballen per buscar un model que permeti cotitzar a la seguretat social i que tingui cabuda a l'actual sistema laboral.

Amb l'objectiu de debatre amb el sector com hauria de ser el model d'acollida català els anys vinents, la Conselleria de Treball, Afers Socials i Famílies farà aquest dissabte una jornada, al costat de l'Icaa i la Dgaia, en què participaran institucions col·laboradores d'Integració Familiar, equips d'atenció a la infància i l'adolescència, i una representació de famílies i joves que han estat acollits, que explicaran les seves experiències.

LEGISLACIÓ SOBRE ADOPCIONS

La consellera Dolors Bassa va avançar en una compareixença al Parlament la intenció del Govern de crear una Llei catalana d'adopcions, sobre la qual Russiñol ha dit que treballen "per veure què hauria d'incloure".

De moment, els governs central i català han redactat un acord bilateral d'interpretació de la Llei estatal de modificació del sistema de protecció a la infància i a l'adolescència, davant de la qual Bassa va afirmar que tenia la intenció de presentar un recurs.

Russiñol ha explicat que es van plantejar el recurs perquè aquesta llei envaeix dues competències clau, la d'acreditar entitats i la d'obrir i tancar països, que reserva a l'Estat, i ha afegit que hauran de revisar com funciona i s'interpreta l'acord, i que si els permet seguir treballant "com en els últims 20 anys", no farà falta presentar un recurs davant de la llei.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés