Publicat 25/11/2014 17:46

La Generalitat prepara un segon qüestionari sobre risc per a víctimes de violència de gènere

Los consellers del Govern en el Día Internacional contra la violencia de género
EUROPA PRESS

Els consellers donen suport a l'acte de la plaça Sant Jaume pel Dia Internacional

BARCELONA, 25 nov. (EUROPA PRESS) -

El conseller d'Interior de la Generalitat, Ramon Espadaler, ha anunciat aquest dimarts que els Mossos d'Esquadra prepara per als pròxims mesos un segon qüestionari d'avaluació del risc per a víctimes de violència de gènere, per "extirpar-la", ja que ha causat la mort de 14 dones a Catalunya aquest any.

Ho ha declarat a la plaça Sant Jaume després de l'acte principal del Dia Internacional de l'eliminació de la violència de gènere a la dona, que també ha reunit la vicepresidenta, Joana Ortega, i els consellers de Benestar Social, Neus Munté; de Justícia, Germà Gordó; d'Ensenyament, Irene Rigau; de Territori, Santi Vila; de Cultura, Ferran Mascarell; el de Salut, Boi Ruiz, i el secretari general de presidència, Jordi Vilajoana.

Fins avui, quan els Mossos reben una denúncia per violència de gènere fan un qüestionari d'avaluació de risc, que permet avaluar quin risc té la víctima i prendre mesures concretes de protecció segons el cas.

Espadaler ha explicat que aquest qüestionari ja és una "fotografia fixa" del risc, però les xifres d'aquest any corroboren que el risc és canviant, per la qual cosa s'està preparant un segon qüestionari.

De les 14 dones mortes aquest any, sis van denunciar i una setena va tenir una actuació d'ofici dels Mossos: d'aquests set casos, només tres havien aconseguit mesures de protecció, que van acabar abans de la seva mort.

SEGUIMENT PERIÒDIC

"Ara volem donar un pas més, fer un seguiment periòdic", ha explicat el conseller, aclarint que es tractarà cada cas per determinar amb quina freqüència es farà el seguiment.

El segon qüestionari permetrà anar "una mica més enllà del que són les ordres judicials de protecció quan aquestes guanyen", de manera que el treball serà més eficient, tot i que es donarà part del resultat al jutge, perquè sigui ell qui ordeni noves mesures de protecció.

TOT I QUE TORNIN AMB LA PARELLA

En declaracions a Europa Press, el conseller també ha destacat que aquesta mesura és pionera a Espanya: hi ha altres mesures, però cap que suposi una segona avaluació del cas per donar més garanties a la protecció de les víctimes a través d'un qüestionari.

La Conselleria vol fer aquests segons qüestionaris fins i tot en els casos que les víctimes han decidit tornar amb les seves parelles: a vegades venç la mesura de protecció, però en altres casos és la mateixa víctima qui decideix tornar amb l'agressor.

El conseller ha destacat la importància de la denúncia --després de la qual es fa el primer qüestionari-- perquè permet aquest seguiment i protecció, tot i que admet que és molt difícil tenir el "coratge de defensar els drets propis", però ha insistit en la importància de fer-ho, en dependències policials o en entitats i associacions; per això ha instat familiars, amics i veïns a denunciar.

MUNTÉ: MÉS ESFORÇ, MATEIXA INVERSIÓ

La consellera de Benestar Social, Neus Munté, ha destacat mesures com la formació i sensibilització, especialment entre joves, i ha promès intensificar esforços i utilitzar els instruments que té el Govern, des d'una llei "molt avançada" fins a una xarxa de recursos i serveis per tot Catalunya.

Després de preguntar-li si s'invertirà més contra aquesta violència, ha contestat que la inversió pressupostària no ha baixat, que el suport a les entitats que treballen amb les víctimes no ha disminuït, i que els recursos des de l'administració i les entitats no s'han reduït, sinó que s'han intensificat, i "és una intenció d'intensificar voluntats, treball en xarxa, coordinació màxima i fer tots els esforços a tots els àmbits".

El discurs principal de l'acte ha estat el de la presidenta de l'associació Dones No Estàndards, Carme Riu, que ha vinculat la violència de gènere amb la crisi, assegurant que es transforma en "una violència silenciosa".

Riu ha destacat també que a la UE hi ha uns 40 milions de nenes i dones discapacitades, el 40% de les quals ha patit alguna forma de violència, i són dones que s'enfronten "a una múltiple discriminació, normalment invisible".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés